Jak drahá byla auta před 20 lety? I nejlevnější modely by dnes stály dvojnásobek

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 4. 2021 6:02
Nejprodávanějším dováženým autem byl Peugeot 206, MPV se prodávala dvakrát lépe než SUV a Škoda Superb se teprve chystala na ovládnutí střední třídy. To je jen zevrubný popis českého automobilového trhu před dvaceti lety, tedy v roce 2001. Mnoho tehdejších modelů přitom dnes nabízejí autobazary doslova za dumpingové ceny. Kolik ale stála tato auta jako nová?
Foto: Peugeot

Nejprodávanější zahraniční vůz - Peugeot 206

Nejprodávanějším zahraničním autem se v roce 2001 stal Peugeot 206, kterého se podle Svazu dovozců automobilů prodalo 4105 kusů. Částečně jistě díky bohaté nabídce jak motorů, tak karosářských variant. Hatchback s třemi a pěti dveřmi doplňoval kabriolet a brzy mělo přijet i praktické kombi. Kdo měl zájem o model se zážehovou jednáctistovkou o výkonu 44 kW a stačila mu třídveřová karoserie, musel si připravit alespoň 269 900 korun. To znamenalo potřebu ušetřit průměrný plat za 19 měsíců.

Opět pro srovnání uveďme, že Peugeot 208 začíná dnes s pěticí dveří a tříválcem o výkonu 55 kW na 350 tisících korunách. Z aktuálního průměrného platu tak na něj našetříte za deset měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy