Cena nové octavie odtajněna. Co nabídne základní verze?

Radek Pecák Radek Pecák
7. 1. 2013 19:56
Nová škodovka ohlídá bdělost řidiče, má multikolizní brzdu a přečte dopravní značky
Foto: Škoda Auto

Nová generace nejúspěšnějšího modelu mladoboleslavské automobilky bude od února k mání za 334 900 korun. Tolik stojí pětidveřová verze Škody Octavia liftback s nejlevnějším motorem a nejnižším stupněm výbavy. Zájemci si ji mohou objednat už v úterý.

Dosud platný ceník vztahující se k doprodávané druhé generaci octavie začínal na částce 338 900 korun.

Společně se čtyřválcovým benzinovým motorem 1,2 (63kW) získá zájemce o základní verzi vozu mimo jiné sedm airbagů, systém pro hlídání únavy řidiče nebo multikolizní brzdu, která zabrání, aby se automobil po první srážce nekontrolovatelně pohyboval dále.

Základní verze obsahuje rovněž rádio, elektrické stahování předních oken a centrální zamykání. Nechybí ani aktivní kapota pro ochranu chodců. A samozřejmě také výrazně větší vnitřní prostor pro pasažéry vpředu i vzadu a také o pět litrů zvětšený zavazadelník.

Daní za odlehčení vozu a samozřejmě i snahy o snížení nákladů ale je - oproti druhé generaci - jednodušší řešení zadní nápravy. Pouze pro nejsilnější benzinovou motorizaci 1,8 (180 koní) se bude dodávat víceprvková.

Pohlídá únavu a udrží vůz v pruhu

Pro octavii si Škodovka připravila řadu premiér zejména z oblasti elektronické výbavy. Vedle zmíněného systému hlídání únavy a multikolizní brzdy se vůbec poprvé v některém z vozů mladoboleslavského výrobce objeví adaptivní tempomat, systém pro udržování vozu v jízdním pruhu nebo parkovací asistent umožňující poloautomatické i příčené parkování.

Mezi další novinky patří systém pro rozpoznávání dopravních značek, systém pro samočinné přepínání dálkových světel, přepínání režimu podvozku podle stylu konkrétního řidiče a také palivové hrdlo nádrže s ochranou proti natankování nesprávné pohonné látky. Většina ze zmíněných prvků ovšem bude součástí příplatkové výbavy.

Foto: Radek Pecák

Oproti minulé generaci také v nastupující octavii bude moci být systém pro bezklíčkové startování a odemykání vozu, panoramatické střešní okno, vyhřívání i zadních sedadel, bixenonové adaptivní světlomety, vyhřívané čelní sklo a další prvky.

I v nové octavii se objeví řada chytrých řešení. Většina je známa již z modelu Rapid - například škrabka na led ve víčku palivové nádrže, reflexní vesta v kapse pod sedadlem řidiče či oboustranný koberec v zavazadlovém prostoru. Tam navíc nyní mohou náklad fixovat speciální úhelníky přichycující se ke koberci pomocí suchého zipu.

Foto: Škoda Auto

Octavia má svoji pozici ještě posílit

Škoda si od nové generace octavie hodně slibuje. Předseda představenstva Winfried Vahland dokonce chce, aby se vůz dostal do první desítky nejprodávanějších vozů světa. Již minulá generace byla absolutně nejúspěšnějším automobilem z produkce mladoboleslavské firmy. Ze sta prodaných vozů s okřídleným šípem bylo octavií plných 44. I ke konci jejího výrobního cyklu se rok od roku dařilo prodeje octavie II stále zvyšovat.

Fotogalerie: Prohlédněte si detaily nové octavie

Pro třetí generaci octavie bude postupně k dispozici osm motorů: čtyři benzinové motory TSI a čtyři naftové agregáty TDI s vysokotlakým vstřikováním Common Rail. Hodnoty spotřeby a emisí těchto nově vyvinutých motorů jsou až o 23 % nižší než u doposud používaných jednotek.

I s nejméně výkonným motorem 1,2 (63kW) má být octavia schopna jet rychlostí vyšší než 180 kilometrů v hodině, nejsilnější benzinový agregát 1,8 TSI pak vozu udělí rychlost 231 kilometrů v hodině, což se již téměř blíží současnému provedení octavie RS.

S výjimkou základních motorizací jsou všechny agregáty pro země EU vybaveny systémem Start-Stop a rekuperací brzdné energie (modely Green tec/GreenLine).

Nejúspornějšímu dieselu stačí jen 3,4 l / 100 km

Základní naftovou motorizací pro novou generaci modelu Octavia je 1,6 TDI o výkonu 66 kW (90 koní). Její kombinovaná spotřeba je 4,1 l / 100 km a emise CO2 109 g/km.

Nejúspornějším modelem je verze GreenLine s naftovým motorem 1,6 TDI o výkonu 81 kW (110 koní) a šestistupňovou manuální převodovkou. Dosahuje hodnoty emisí jen 89 g CO2/km, což odpovídá spotřebě pouhých 3,4 l / 100 km.

Naopak nejsilnějším naftovým motorem pod kapotou třetí generace modelu Octavia 2,0 TDI Green tec o výkonu 110 kW (150 koní). Ten automobil dokáže rozjet až na 218 kilometrů v hodině.

Octavia III bude moci být nalakována celkem v devíti odstínech metalické barvy a rovněž v barvách české trikolóry. V základní variantě bude vůz jezdit na patnáctipalcových ocelových kolech, za příplatek budou k dispozici až osmnáctipalcová. Výbavové stupně budou zatím tři.

Během roku ještě Škoda představí karosářskou variantu kombi nové octavie, a také novou generaci octavie RS. Kromě benzinu a nafty budou moci octavie v budoucnosti spalovat i stlačený zemní plyn.

 

Právě se děje

Další zprávy