Celosvětová novinka: Dron bude zachraňovat životy. Umí přistát na střeše auta i během jízdy

Eva Srpová Eva Srpová
15. 3. 2017 11:39
Land Rover vyvinul pro rakouský Červený kříž speciální verzi modelu Discovery se záchranným dronem na střeše. Ta pomůže záchranářům mnohem rychleji vyhodnotit, jak řešit následky katastrof nebo jak nejrychleji a nejlépe pomoci zraněným.
Foto: Land Rover

Automobilka Land Rover spolupracuje s Červeným křížem už 63 let a za tu dobu mu dodala více než 120 speciálních vozidel. Její oddělení Special Vehicle Operations nyní vytvořilo další stroj, který bude zachraňovat životy, takzvaný Project Hero.

Jde o zakázkovou verzi modelu Discovery se speciálním dronem, který je upevněný na střeše. Integrovaný přistávací systém se samovycentrovávací funkcí a zádržným magnetem je celosvětovou novinkou a veřejnosti se představil na březnovém ženevském autosalonu.

Do provozu bude nasazen letos v červnu a v okolí rakouského Erzbergu stráví rok. Dron se bude využívat a testovat při simulacích zaměřených na vývoj nových a inovativních technik, ale také pro pomoc při katastrofách a při testech složitých scénářů přírodních katastrof včetně zásahů v noci a v hustých lesích. Model se využije i v případech, kdy bude Červený kříž poskytovat krizovou podporu při katastrofách, jako jsou sněhové bouře, záplavy a nehody. 

Dron umí přistát na střeše i během jízdy.
Dron umí přistát na střeše i během jízdy. | Foto: Land Rover

Když je dron ve vzduchu, krizové zásahové týmy Červeného kříže mohou sledovat živé záběry, které jim pomohou rychleji a efektivněji zareagovat na sesuvy půdy, zemětřesení, záplavy a laviny.

Při dramatických změnách krajiny se nelze řídit mapami, což zvyšuje nebezpečí a náročnost nalezení a záchrany přeživších. Pohled dronu z ptačí perspektivy umožní záchranářům prozkoumat místo katastrofy z bezpečné vzdálenosti. Dron je schopný přistát na voze i během jízdy. 

Na Discovery není navíc jen dron s přistávacím systémem. Model je vybaven také multifrekvenčním rádiovým zařízením, které umožňuje navázat kontakt v řadě různých situací.

Konstruktéři posunuli hranice ergonomie s chytrým úložným prostorem, včetně vnějšího přístupu skrz inovativní boční dvířka a vyjímatelnou podlahu. Další úložný prostor lze konfigurovat zevnitř během přesunu, aniž by pasažéři museli opustit vozidlo a ohrozit tak svoji bezpečnost.

"Jsme značce Land Rover vděční za její štědrou podporu v dosavadních více než šedesáti letech a za partnerství, které změnilo životy milionům lidí ve všech světadílech. Pomáháme čelit přírodním katastrofám, jako jsou monzuny, záplavy a zemětřesení. Project Hero je opravdu speciální vozidlo, které usnadní záchranné operace v těch nejnáročnějších podmínkách," dodal lékař Jemilah Mahmood z Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC), která je největší humanitární sítí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy