Čeho se motoristé dočkají v roce 2021? Levnější nafty i povinného sledování spotřeby

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 1. 2021 6:03
Jaký bude rok 2021 z pohledu motoristy a automobilového průmyslu? Dost možná zlomový. Není to však otázka necelých 50 kilometrů nových dálnic v Česku, ani o koruny nižší spotřební daně na naftu, řešit se bude budoucnost spalovacího motoru, nová auta budou Evropské komisi hlásit spotřebu a zase se o trochu zpřísní limity emisí CO2. Podívejte se na největší změny a očekávané události roku 2021.
Foto: edalnice.cz

Od konce ledna již bez vylepené známky

Od začátku roku 2021 začínají na českých dálnicích platit elektronické dálniční známky. Většina řidičů však tradiční samolepku strhne z čelního skla až 31. ledna, kdy končí platnost ročnímu kuponu 2020. 

Ceny dálničních známek zůstávají pro příští rok stejné jako letos, roční tedy vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 a týdenní na 310 korun. Elektromobily, řada plug-in hybridů nebo vodíkové vozy neplatí nic, auta na CNG dostávají 50% slevu. Roční kupon je vázaný na poznávací značku a nově platí přesně rok od data, které řidič zvolí při jeho koupi (pokud zvolí 1. února 2021, bude platit do 1. února 2022). Odpadá tedy výhoda jednoho měsíce před začátkem kalendářního roku a jednoho po jeho skončení.

Dálniční známky se dají koupit na e-shopu, který ministerstvo dopravy s problémy spustilo začátkem prosince. Kromě toho se dají pořídit i na pobočkách pošty a na čerpacích stanicích sítě Euro Oil.

Zaplacení poplatku zatím nebudou kontrolovat kamery na mýtných branách, ale policisté a celníci vybavení speciální technikou.

 

Právě se děje

Další zprávy