Čas letí: Jedenáct aut, jimž bude letos třicet a oficiálně se z nich stanou veterány

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 1. 2019 7:05
Třicáté narozeniny jsou pro vůz v automobilovém světě významným milníkem. Značí totiž okamžik, kdy si majitel může zažádat u veteránské organizace o zařazení auta mezi historická vozidla. Letos připadlo 30. výročí na několik vozů, které si rozhodně veteránské značky zaslouží. Vybírali jsme přitom modely, které se v roce 1989 již začaly vyrábět, nebyly jen představeny. Jaké to jsou? Podívejte se na ně do přehledu.
Foto: Citroën

Citroën XM

Zástupce řady velkých Citroënů, nástupce aerodynamického CX a technicky revolučního DS, se nikdy nedočkal úspěchů svých předchůdců. Přitom na přelomu 80. a 90. let mohlo XM nabídnout velice atraktivní tvary od Bertoneho i silný motor v podobě atmosférického šestiválce. Bohužel pro Citroën: zákazníci začali u velkých aut žádat více sportovní jízdní vlastnosti než nedostižný komfort unikátního hydropneumatického odpružení. XM navíc přišlo před ekonomickou recesí a bylo poruchové. Výroba byla ukončena v roce 2000 a nástupnický Citroën C6 dorazil až o pět let později, aby s ním v roce 2012 historie velkých Citroënů zcela skončila.

Mezi sběrateli ale XM není zcela zapomenutým vozem. Svědčí o tom i to, že zachovalé kusy již stojí v řádu statisíců. V Německu mají zachovalý šestiválec z roku 1989 za deset tisíc eur, tedy asi 250 000 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy