Čas letí: Jedenáct aut, jimž bude letos třicet a oficiálně se z nich stanou veterány

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 1. 2019 7:05
Třicáté narozeniny jsou pro vůz v automobilovém světě významným milníkem. Značí totiž okamžik, kdy si majitel může zažádat u veteránské organizace o zařazení auta mezi historická vozidla. Letos připadlo 30. výročí na několik vozů, které si rozhodně veteránské značky zaslouží. Vybírali jsme přitom modely, které se v roce 1989 již začaly vyrábět, nebyly jen představeny. Jaké to jsou? Podívejte se na ně do přehledu.
Foto: Land Rover

Land Rover Discovery

Třicátiny letos oslaví i jedno z prvních SUV. Land Rover Discovery měl v nabídce značky doplnit luxusní Range Rover i utilitární Land Rover, později přejmenovaný na Land Rover Defender. "Disco" tak bylo založené na technice svého luxusnějšího sourozence, dostalo ovšem lacinější interiér. První generace nakonec ve výrobním programu automobilky vydržela až do roku 2004, v roce 1998 ale prošla zásadní modernizací. Discovery si od té doby vybudovalo nezpochybnitelné postavení v nabídce značky, od roku 2014 má i menšího sourozence Discovery Sport.

Proč by se ale z Land Roveru Discovery mohl stát zajímavý veterán? Díky Camel Trophy, unikátní off-roadové olympiádě, při níž měly posádky z různých zemí prokázat svoje schopnosti při jízdě v terénu. Mezi lety 1990 a 1997 se jezdila právě s Discovery. 

 

Právě se děje

Další zprávy