Čas letí: Jedenáct aut, jimž bude letos třicet a oficiálně se z nich stanou veterány

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 1. 2019 7:05
Třicáté narozeniny jsou pro vůz v automobilovém světě významným milníkem. Značí totiž okamžik, kdy si majitel může zažádat u veteránské organizace o zařazení auta mezi historická vozidla. Letos připadlo 30. výročí na několik vozů, které si rozhodně veteránské značky zaslouží. Vybírali jsme přitom modely, které se v roce 1989 již začaly vyrábět, nebyly jen představeny. Jaké to jsou? Podívejte se na ně do přehledu.
Foto: FCA

Alfa Romeo SZ

Alfu Romeo SZ stavěli v letech 1989 až 1991 v karosárně Zagato a využívala techniku sedanu Alfa Romeo 75, měla tedy pohon zadních kol a vidlicový šestiválec o výkonu 155 kW. Karoserie byla z plastu. Základní tvary navrhl slavný Robert Opron z designového střediska Fiatu, zajímavostí je trojice hranatých světel po každé straně. Stejný designový prvek později Alfa zopakovala v decentnější podobě třeba na sedanu a kombi 159 a kupé Brera.

Celkem bylo vyrobeno jen lehce přes 1000 kusů tohoto futuristického italského kupé. Již předtím, než se z SZ oficiálně stal veterán, bylo žádaným vozem mezi sběrateli. Ceny tak začínají na padesáti tisících eurech (1 250 000 korun).

 

Právě se děje

Další zprávy