Bývalý šéf Audi se přizná v kauze dieselových emisí, přijme podmínku a pokutu

ČTK Jakub Stehlík ČTK, Jakub Stehlík
3. 5. 2023 11:12
Bývalý šéf německé automobilky Audi Rupert Stadler je v kauze falšování dieselových emisí připraven přiznat se k podvodu výměnou za podmíněný trest a finanční postih. U soudu to dnes podle médií uvedl tým jeho obhájců.
Foto: Ondřej Běhal

Audi a jeho mateřská skupina Volkswagen v roce 2015 přiznaly, že používaly nelegální software k podvádění při emisních testech. Stadler byl z účasti na skandálu obviněn v roce 2020.

Oznámení přiznání následuje po jednáních u okresního soudu v Mnichově. Předseda senátu Stefan Weickert nabídl Stadlerovi podmínečný trest v rozmezí jednoho a půl až dva roky a pokutu 1,1 milionu eur (přes 25 milionů korun) s podmínkou, že se k činu plně dozná. Stadler si vyžádal do dnešního dne lhůtu na rozmyšlenou, nakonec se tedy rozhodl řešení nabídnuté soudem přijmout.

Bývalý šéf Audi přitom až dosud svou vinu odmítal. Během dva a půl roku trvajícího procesu trval na své nevině, i když podle předběžných závěrů Hospodářského trestního soudu musel nejpozději od července 2016 o manipulacích s emisemi vědět. Čelí tak obvinění, že místo toho, aby o nich informoval své obchodní partnery, toleroval prodej aut se zmanipulovaným softwarem.

Do čela automobilky zvolila dozorčí rada Ruperta Stadlera v roce 2007. Ve funkci tehdy vystřídal Martina Winterkorna, který se posunul do čela celého koncernu. V červnu 2018 strávil Stadler čtyři měsíce ve vyšetřovací vazbě, zároveň rezignoval na svůj post u Audi i v představenstvu Volkswagenu. S koncernem se již vyrovnal v civilním procesu, svému bývalému zaměstnavateli zaplatil 4,1 milionu eur (zhruba 97 milionů korun) za porušení povinností.

 

Právě se děje

Další zprávy