Bývalý šéf Audi půjde před soud. Žalobcům se nelíbí jeho role v kauze Dieselgate

ČTK ČTK
31. 7. 2019 11:50
Mnichovská prokuratura v souvislosti s emisním skandálem obžalovala bývalého šéfa německé automobilky Audi Ruperta Stadlera a další tři osoby. Viní je mimo jiné z podvodu a nezákonných reklamních praktik. Informovala o tom dnes agentura DPA.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Audi je součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Ten v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Šestapadesátiletý Stadler je podle prokuratury spoluodpovědný za to, že automobilka ještě dlouho po vypuknutí aféry prodávala auta s tímto softwarem. "Stadler je obviněn, že o manipulacích nejpozději od konce září 2015 věděl, ale následně nezabránil prodeji dotčených vozů značek Audi a VW," uvedla podle agentury Reuters prokuratura.

Stadler se v polovině loňského června stal nejvyšším vedoucím představitelem koncernu Volkswagen, který byl kvůli emisnímu skandálu zatčen. Ve vyšetřovací vazbě strávil zhruba čtyři měsíce, během kterých s ním koncern Volkswagen po vzájemné dohodě rozvázal pracovní poměr.

 

Právě se děje

Další zprávy