Buginy, Supertatra i výtah - to je dílo designéra Krále

Radek Pecák Radek Pecák, Radek Laube
14. 12. 2010 4:45
Kniha představuje nejuznávanější osobnost tuzemského automobilového designu
Foto: Radek Pecák

Když ve svých 69 letech náhle zemřel, měl Václav Král rozdělánu spoustu věcí. Například  pokračovatele slavné Supertatry MTX s motorem Porsche.

Pět let po jeho smrti vychází o tomto renezančním člověkovi kniha, ve které autorka  - jeho žena - shrnuje celé životní dílo.

Václav Král pocházel z Ostravy, v mládí  vystudoval Vyšší průmyslovou školu automobilní a leteckou v Mladé Boleslavi. Pak pracoval jako konstruktér v AZNP v Mladé Boleslavi, později ve Výzkumném ústavu energetickém. Současně externě působil jako konstruktér a designér pro podnik Metalex , což byla firma zabývající se výrobou sportovních a závodních automobilů.

Podílele se ale také na řadě výrobků firem Tatra, Praga a Jawa.

Jeho rentgenové obrazy byly legendární

Dalším oborem jeho činnosti byla ilustrátorská a grafická činnost. Už od studentských let kreslil a psal do motoristických a dětských časopisů. Později se profesionálně věnoval také technické ilustraci a propagační grafice. Pro různé firmy vytvářel náročné průhledové obrazy jejich výrobků pro propagační a výukové účely.

První karosářský návrh vytvořil už během studií v roce 1954.

Byl také aktivním automobilovým závodníkem a dokonce stál u zrodu československého autokrosu. V roce 1969 byl autorem prvního československého speciálního automobilu pro autokros MTX Škoda Buggy.  V sedmdesátých létech se zúčastnil závodů mistrovství Československé republiky v autokrosu, poté závodil s formulovými vozy MTX na okruzích a v závodech do vrchu. Pro své vlastní závodění si postavil několik speciálních automobilů.

Navrhoval i motocykly

Po roce 1989 navrhl a do fáze prototypu dovedl projekty Tatra MTX V8, Mysterro, Rebel, Beach Buggy, MTX Roadster, autobus Zliner či motocykl Jawa Athena.

Václav Král se určitě stal nejvýraznější postavou československého automobilového a průmyslového designu poslední třetiny dvacátého století.

Své znalosti a zkušenosti předával studentům na dopravní fakultě ČVUT v Praze, kde od roku 1994 vyučoval design dopravních prostředků. V letech 2002 - 2005 byl také předsedou asociace průmyslových designérů České republiky.

Kniha plná ilustrací, fotografií a skic je rozdělena do několika hlavních kapitol (kresby, závodění, tvoření, učitel..), v nichž se čtenář seznámí s jednotlivými etapami Králova života a s jeho životními postoji a zkušenostmi. Knihu lze na interntetu koupit od 460 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy