V Brně parkuje osmnáct Bugatti. Na výstavě slavné automobilky jsou k vidění skvosty

Osmnáct výjimečných historických vozů je k vidění zdarma v prostorech brněnské Galerie Vaňkovka. Podívejte se na ně v galerii.
Bugatti Type 40 S Gangloff.
Vpředu vínové Bugatti Type 13 Brescia.
Vlevo Type 40 Galle (1928), vpravo Type 40 Tomáš (1930), zakázková karoserie vznikla v žižkovské dílně Antonína Tomáše.
Bugatti Type 37 A La Mouche (vlevo) a Type 13 (vpravo).
Foto: Galerie Vaňkovka
Eva Srpová Eva Srpová
7. 2. 2019 10:00
Automobilka Bugatti letos slaví 110 let od svého založení. Při této příležitosti se v brněnské Galerii Vaňkovka vystavuje osmnáct výjimečných historických automobilů. V září se expozice nazvaná Žijeme Bugatti přesune také do Prahy, a to konkrétně do prostor obchodního domu Arkády Pankrác.

V Galerii Vaňkovka je od 4. do 22. února k vidění osmnáct historických "bugatek". Nejstarším vozem je model Bugatti Type 13 z roku 1911, jde o třetí nejstarší vyrobené Bugatti.

Dále se tu představuje také Bugatti Brescia z roku 1921. Získalo název poté, co přestavěné vozy Type 13 obsadily první čtyři příčky při závodu Grand Prix pořádaném právě v Brescii. Nechybí ani Type 35 A, který se proslavil hlavně díky tomu, že v něm závodila Eliška Junková na Targa Florio.

Neméně pozornosti si ale zaslouží například Bugatti Type 40 Tomáš. Karoserii totiž na konci 20. let vyráběli v žižkovské dílně Antonína Tomáše. Stojí tu také Bugatti Type 40 Galle, kterým jezdil francouzský impresionista Georges Gimel. Údajně ho používal na každodenní cesty.

Nechybí tu ani Type 44 Van Vooren, Bugatti Type 44 se stalo nejoblíbenějším modelem s více než 1100 prodanými exempláři. Dále je možné obdivovat třeba 37 A La Mouche. Jde o první exemplář na světě v této karoserii, který byl vyroben na zakázku pro brazilského velvyslance v Paříži hraběte Luize Martinse de Souza Dantas.

Na všechny zmíněné vystavené bugattky se můžete podívat v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy