Bugatti Chiron chce být nové nejrychlejší auto světa. Bez omezovače by mělo překonat 460 km/h

Jan Markovič Jan Markovič
30. 6. 2016 9:33
Bugatti má v plánu překonat vlastní rychlostní rekord. Jeho nejnovější model Chiron má sice oficiální maximální rychlost 420 km/h, ta je ale elektronicky omezená. Po vypnutí omezovače by mělo jet ještě rychleji. Nikdo to ovšem zatím nezkusil, dosažitelnou rychlost naznačuje jen počítačová simulace. Ta ukazuje okolo 463 km/h.
Výpočty i odhady odborníků zatím naznačují, že by Bugatti Chiron mohlo bez omezovače dosáhnout až na rychlost 463 km/h.
Výpočty i odhady odborníků zatím naznačují, že by Bugatti Chiron mohlo bez omezovače dosáhnout až na rychlost 463 km/h. | Foto: Bugatti

Bugatti Chrion, auto s cenovkou 65 milionů korun, má v úmyslu překonat svého předchůdce Bugatti Veyron Super Sport. Ten před několika lety stanovil rychlostní rekord pro sériově vyráběné automobily, když uháněl rychlostí 431 km/h. Auto je zapsané v Guinessově knize rekordů, kde by ho brzy měl vystřídat právě nový Chiron.

Minimálně podle parametrů na to má. Čtyřikrát přeplňovaný benzinový šestnáctiválec disponuje výkonem 1500 koní, což je o 300 víc, než měl Veyron SS. Chiron zvládne díky tomu pokořit stovku za 2,5 sekundy a maximálně jede 420 km/h. To však jen díky omezovači, bez něj by jelo ještě rychleji. Tachometr je dokonce cejchovaný na 500 km/h.

„Pokusíme se o nový světový rekord. Vím, že Chiron bude rychlejší než Veyron, ale zatím není zřejmé o kolik. Máme výpočty i simulace, rozhodující ale je si sednout do skutečného auta a udělat to,“ řekl britskému magazínu Autocar šéf automobilky Bugatti Wolfgang Dürheimer.

Výpočty i odhady odborníků zatím naznačují, že by Bugatti Chiron mohlo bez omezovače dosáhnout až na rychlost 463 km/h.

Zatím není úplně jasné, kdy pokus o světový rekord proběhne, pravděpodobně to bude v roce 2018. Bugatti zřejmě využije zázemí zkušebního polygonu Volkswagenu v německé obci Ehra-Lessien, na kterém si Veyron zapsal svůj rekord.

 

Právě se děje

Další zprávy