Do zásuvky, nebo vůbec. Automobilky věští konec spalovacích motorů, takové mají plány

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 4. 2021 6:02
Velká Británie oznámila, že v roce 2030 zakáže prodej aut s benzinovým nebo naftovým motorem. A není jediná, která takový krok plánuje. To všechno, spolu s tlakem evropských orgánů na snižování flotilových emisí, nutí automobilky razantně investovat do elektrifikace. A někdo už ani nic jiného než elektromobily dělat nebude. Jaká je elektrická strategie automobilek? Podívejte se do přehledu.

Audi

Audi údajně momentálně přemýšlí nad koncem spalovacích motorů. Podle německého magazínu Handelsblatt má rozhodnutí padnout do léta letošního roku. Je pak nicméně otázkou, jestli Audi prozradí i datum konce spalovacích motorů. Nabízí se ovšem řešení podobné jako u Volkswagenu, do jehož koncernu Audi spadá. Jak se dočtete dále, ten totiž plánuje výrazně zredukovat nabídku modelů se spalovacím motorem, zatím se jich ale nejspíše nezbaví úplně. Pravděpodobně už ale nebude vyvíjet jednotky nové, jen upravovat ty stávající. A to je cesta, kterou by se mohlo vydat i Audi. Ostatně zástupci značky přiznávají, že spalovací motory potřebují kvůli výdělkům a jejich investování do elektrické transformace.

Platí každopádně, že za tři roky mají elektromobily tvořit třetinu prodejů Audi, přičemž v nabídce jich má být dvacet. Jen za poslední týden přitom přibyly dva nové elektrické modely. Nejprve se představilo SUV Q4 e-tron s klasickou karoserií i jako kříženec SUV a kupé Sportback, který nabídne jeden nebo dva elektromotory, maximálně 220 kW a dojezd nejvýše 520 km. Následoval jej koncept sedanu A6 e-tron na připravované platformě PPE, která má elektrický systém s napětím 800 V, a může tedy nabíjet výkonem až 270 kW. Tento technický základ pak bude Audi sdílet s Bentley a Porsche.

 

Právě se děje

Další zprávy