Elektrická budoucnost pod lupou: Kdo nebude nabíjet, v automobilovém světě nepřežije

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 8. 2019 6:02
Flotilové emise automobilek budou muset v nejbližší době klesnout na úroveň 95 g CO2 na ujetý kilometr. Pokud se tak nestane, bude to výrobce stát nemalé peníze. Proto se budou v nabídkách čím dal častěji objevovat hybridy, plug-in hybridy a především čisté elektromobily. Jak se totiž shoduje většina výrobců, budoucnost automobilismu je elektrická. Jaké plně elektrické novinky plánují jednotlivé automobilky? Podívejte se do galerie.
Foto: Audi

Audi

Současná nabídka - Audi e-tron (od 2 122 900 Kč)

Audi má v tuto chvíli v nabídce jediný elektromobil - SUV e-tron však od začátku nebylo solitérem, ale pionýrem. Čtyři kruhy připravují pro Evropu už teď tři další elektrické vozy (a je potřeba doplnit, že v Číně na jaře debutoval model Q2L e-tron, jenž však do Evropy nezamíří). První bychom měli spatřit ještě letos, přičemž půjde o e-tron Sportback, tedy designově atraktivnější karosářskou verzi již existujícího SUV e-tron.

V příštím roce dorazí e-tron GT, což bude čtyřdveřové kupé, jehož podobu výrazně předeslal loňský stejnojmenný koncept. Zatím posledním potvrzeným elektrickým Audi bude další SUV Q4 e-tron, které se jako koncept ukázalo letos v Ženevě a do prodeje zamíří na konci příštího roku. Sluší se dodat, že půjde o první elektrické Audi na modulární platformě MEB. Tu dostane třeba i chystané elektrické SUV Škody.

Ani těmito modely ale elektrická ofenziva Audi neskončí. Pro rok 2025 tak značka slibuje nabídku dvaceti bezemisních modelů.

 

Právě se děje

Další zprávy