Båstnäs, hřbitov aut: Stovky vraků rozházených po lese jako smutný konec jednoho snu

Båstnäs, hřbitov aut: Stovky vraků rozházených po lese jako smutný konec jednoho snu
Švédský Båstnäs neboli hřbitov stovek aut.
Švédský Båstnäs neboli hřbitov stovek aut.
Švédský Båstnäs neboli hřbitov stovek aut.
Švédský Båstnäs neboli hřbitov stovek aut.
Foto: Pavel Švec
Pavel Švec Pavel Švec
3. 4. 2023 12:05
Divočina švédského pohraničí ukrývá skutečnou "motoristickou" raritu. Båstnäs bilkyrkogård neboli hřbitov aut. A rovněž se tu uchovává tragický osud dvou bratrů, kteří chtěli zbohatnout, ale vůbec neodhadli, kdy se svým podnikáním přestat.

Rozsáhlé, husté lesy jihozápadního Švédska v provincii Värmland, kousek od státní hranice s Norskem, prostupují drobná ledovcová jezírka i obrovské vodní plochy dosahující délky klidně i desítky kilometrů. Z městečka Töcksfors se směrem na jih odděluje prašná cesta, která jedno z nich, nazvané Foxen, kopíruje.

Po dvaceti kilometrech jízdy de facto osamělou přírodou se člověk ocitne na louce s chátrající usedlostí Båstnäs. Návštěvníky vítá cedulka s nápisem här slutar allmän väg - konec veřejné cesty. A také stovky zrezivělých vozů, které nemilosrdně pohlcuje divočina. Na okolních loukách, lesních cestách či přímo v lese mezi stromy odpočívá více než tisíc kusů kdysi výstavných automobilů ze 40., 50. a 60. let.

Poslední čtvrtstoletí nad jejich osudem přebírá moc samotná příroda. Je to symbol bankrotu jedné rodiny. Bratři Rune a Tore Ivanssonovi se v polovině minulého století rozhodli zbohatnout na prodeji automobilových součástek. V té době byli největšími zákazníky Norové, kteří náleželi po válce k chudým národům, a navíc - co se týče automobilů - úpěli pod přísnými státními zákony.

Prodej autodílů ze Švédska do Norska byl tedy nadmíru lukrativní byznys. Bratři Ivanssonové kupovali vyřazená auta, přiváželi je na rodinnou farmu v Båstnäs, rozebírali je a součástky vozili přes hranice. Obdobných skladů šrotu bylo ve švédském pohraničí mnoho. Jenže Ivanssonovým chyběl cit pro byznys. A tak přiváželi další a další vraky i dekády poté, co Norové díky těžbě ropy závratně zbohatli a pochopitelně o ošuntělé "veterány" ztratili zájem. Než jim to došlo, vytvořili ze své farmy vrakoviště. A oba brzy zemřeli.

 

Právě se děje

Další zprávy