Britský miliardář Dyson bude vyrábět elektrická auta. Na vývoji tajně pracuje už dva a půl roku

ČTK ČTK
26. 9. 2017 20:40
Britský miliardář James Dyson chce do roku 2020 uvést na trh vlastní elektrický vůz. Podle Reuters bude počáteční investice do designu vozu a baterií činit až dvě miliardy liber (59,4 miliardy Kč). Firma Dyson doposud vyráběla vysavače a ventilátory. Vyvíjel jsem tyto technologie důsledně, protože jsem viděl, že jednoho dne budeme moci dělat auto," vysvětlil Dyson. Tým 400 techniků již podle Dysona strávil prací na tajném projektu dva a půl roku.
James Dyson
James Dyson | Foto: ČTK

Londýn - Britský miliardář James Dyson, vynálezce bezsáčkového vysavače a majitel firmy Dyson na výrobu vysavačů a ventilátorů, hodlá do roku 2020 uvést na trh vlastní elektrický vůz. Počáteční investice do designu vozu a baterií má činit dvě miliardy liber (59,4 miliardy Kč), informovala agentura Reuters.

Dyson je tak další firmou, která se rozhodla konkurovat na rozvíjejícím se trhu elektrických aut tradičním automobilkám. Trhem s elektrickými vozy mimo jiné otřásla americká společnost Tesla.

Firma Dyson již 20 let vyvíjí nové technologie pro baterie a elektromotory svých vysavačů a dalších produktů, upozornil podnikatel. "Technologie baterií je pro společnost Dyson velmi důležitá, elektromotory jsou pro Dyson velmi důležité, ochrana životního prostředí je pro nás velmi důležitá," uvedl jedenasedmdesátiletý Dyson. "Vyvíjel jsem tyto technologie důsledně, protože jsem viděl, že jednoho dne budeme moci dělat auto."

Tým 400 techniků již podle Dysona strávil prací na tajném projektu dva a půl roku. Ve městě Malmesbury vyvíjí baterie, které budou pohánět doma vyrobený elektrický motor pro auto. Zatím však nebyl postaven prototyp vozů a firma se musí také rozhodnout, kde bude vůz vyrábět. Dyson vyloučil spolupráci s některou z existujících automobilek.

Žádné další detaily o projektu Dyson neposkytl. Poznamenal, že konkurence v automobilovém průmyslu je silná a že je potřeba učinit vše pro utajení detailních informací o novém vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy