Bratislava vítězem. Místo fabriky v Turecku chce VW investovat do slovenského závodu

ČTK ČTK
9. 11. 2020 10:23
Po zrušení plánů na výstavbu nového závodu v Turecku plánuje Volkswagen významnou investici do svého závodu v Bratislavě. Náklady na rozšíření by mohly dosáhnout až jednu miliardu eur (26,6 miliardy Kč), uvádí podle agentury DPA pondělní vydání časopisu Automobilwoche.
Foto: Reuters

"Rozhodli jsme se zvýšit kapacitu v Bratislavě," řekl časopisu ředitel koncernu Herbert Diess. "Také kvůli koroně jsme přehodnotili požadavky na kapacitu a v současnosti nepotřebujeme další závod," dodal.

Diess ocenil umístění na Slovensku, které podle něj ve srovnání s Tureckem neznamená žádnou nevýhodu ohledně nákladů. Jedinou nevýhodou je, že Volkswagen doufal, že díky turecké továrně se mu podaří získat větší podíl na tamním trhu.

Volkswagen zrušil plán na výstavbu nového závodu v Turecku v létě kvůli koronaviru. V závodě se měly vyrábět hlavně modely Passat a Škoda Suberb, jejich výrobu se automobilka rozhodla rozložit mezi své stávají závody.

Volkswagen patří na Slovensku k největším zaměstnavatelům. V zemi montuje sportovně-užitková vozidla (např. Audi Q7) a také malá městská auta včetně elektrických vozů Škoda Citigo. Bratislavský závod rovněž vypomáhá Škodě s výrobou modelu Karoq.

 

Právě se děje

Další zprávy