BMW dočasně zastavuje dodávky plug-in hybridů. Stávající majitelé je nemají nabíjet

Martin Přibyl Martin Přibyl
17. 8. 2020 14:29
Podle informací německého magazínu Auto motor und sport svolá BMW všechny své plug-in hybridní modely vyrobené od března do srpna tohoto roku do servisu a dočasně zastaví jejich dodávky. Při nabíjení může dojíte ke zkratu baterie. Svolávací akce tedy může mít souvislost s červnovým požárem BMW v Čestlicích u Prahy.
Plug-in hybridní BMW 330e, ilustrační foto.
Plug-in hybridní BMW 330e, ilustrační foto. | Foto: BMW

Akce se týká plug-in hybridů ve všech modelových řadách, ve kterých je mnichovská automobilka nabízí, tedy sedanů i kombi řad 3, 5 a 7, MPV řady 2 Active Tourer a SUV X1, X2, X3 a X5. Problémové je i technicky spřízené Mini Countryman. Všechny vozy byly vyrobeny mezi 13. březnem a 6. srpnem letošního roku.

Příčinou jsou přitom nedostatečně očištěné svary na baterii. Nezávisle na velikosti nálitků mohou tyto svary při prvotním nabíjení způsobit poruchu akumulátoru, například zkrat. Ten může mít pochopitelně další dalekosáhlé důsledky. BMW z toho důvodu dočasně zastavilo dodávky svých plug-in hybridních modelů zákazníkům a organizuje svolávací akci, při níž bude baterie kontrolovat.

Majitelé by se zatím měli vyvarovat nabíjení svých aut na veřejných nebo domácích dobíječkách. S omezením je prý možné využít dobíjení baterie za jízdy. O termínu návštěvy servisu bude BMW majitele informovat. Kontrola baterie prý zabere 30 minut a podle ní se na voze provedou další nutné úpravy. Vše je bezplatné.

Celosvětově má do servisu zamířit takřka 4500 aut. "V Česku se akce týká 23 aut. Díky tomu, že se na problém přišlo poměrně brzo, je většina z nich ještě u prodejců," říká David Haidinger z českého zastoupení BMW.

Automobilka tvrdí, že neví o tom, že by se špatně začištěné svary projevily nějakou nehodou. V Česku však koncem června jedno plug-in hybridní BMW řady 3 začalo hořet při nabíjení v servisu v Čestlicích nedaleko Prahy. "Vyšetřování ještě není ukončeno, ale požár vznikl od trakčního akumulátoru vozu," řekl Aktuálně.cz vyšetřovatel středočeských hasičů Libor Pospíšil. České BMW zatím souvislost mezi svolávací akcí a požárem v Čestlicích právě s odkazem na probíhající vyšetřování nechce potvrzovat, ale ani vyvracet.

BMW na každý pád není jedinou automobilkou, která musela s ohledem na bezpečnost zastavit dodávky svých hybridů do zásuvky a již prodané kusy poslat na vynucenou návštěvu servisu. Ford takto svolával plug-in hybridní verzi svého nového SUV Kuga vyrobenou do 26. června letošního roku. V jejím případě mohl únik horkých plynů z baterie nebo dalších vysokonapěťových součástek způsobit požár.

Celkově je tímto problémem postiženo okolo 27 000 Fordů Kuga a identického Escape. Čeští majitelé již podle vyjádření mluvčího českého Fordu Martina Linharta obdrželi zvací dopis do servisu, opravy začnou koncem tohoto týdne.

Majitelé auta nemají do té doby nabíjet auto ze zásuvky nebo z dobíjecí stanice a zabránit dobíjení baterie spalovacím motorem za jízdy. Mají ho přepnout do režimu Auto EV. Novější vozy již mají být v pořádku a nebezpečí u nich podle Fordu nehrozí.

Na rozdíl od oficiálního vyjádření BMW zaznamenal Ford několik případů požárů plug-in hybridní Kugy. Pro obě automobilky jsou ale podobné komplikace nepříjemné, na hybridech do zásuvky staví svoji strategii pro úspěšné splnění evropských limitů emisí oxidu uhličitého.

 

Právě se děje

Další zprávy