BMW má už tři vozy řady 4. Novinkou je Gran Coupe

Radek Pecák Radek Pecák
4. 2. 2014 7:43
Auto technicky vychází z třídveřového kupé a to zase ze sedanu řady 3.
Grand Coupe má čtveřici dveří a celou výklopnou záď.
Grand Coupe má čtveřici dveří a celou výklopnou záď. | Foto: BMW

Sedan, kombi a Gran Turismo. To jsou karosářské varianty, které v současnosti nabízí značka BMW svým zákazníkům toužícím po voze z "trojkové" řady. A těm, kterým by tato nabídka nestačila, může rovnou předhodit teď i tři verze řady 4, což je, čistě technicky vzato opět BMW 3.

Po kupé a kabrioletu řady 4 nyní bavorská značka odtajnila podobu a některá data o verzi BMW 4 Gran Coupe. Tento automobil má stejný rozvor  (281 centimetrů) jako třídveřové kupé, je i stejně dlouhý (4638 mm) a široký (1825 mm). Výška (1389 mm) je pak o dvanáct milimetrů větší.

Design exteriéru nepřekvapil
Design exteriéru nepřekvapil | Foto: Radek Pecák

Pro zajímavost, klasický sedan řady 3 je o půldruhého centimetru kratší a o stejnou hodnotu také užší. Naopak je sedan o čtyři centimetry vyšší.

Čtyřkolka zatím jen s dieselem

Do zavazadlového prostoru, který má objem 480 litrů, je přístup skrze celou výklopnou záď. Tu lze otevřít za pomoci elektromotorů a dokonce i bez pomoci rukou, pokud máte klíč v kapse a vykopnete nohu pod nárazník.

V Evropě se budou do automobilu montovat benzinové čtyřválce a šestiválce (verze420i, 428i a 435i). S tímto posledně jmenovaným motorem vůz dosáhne zrychlení z nuly na stokilometrovou rychlost za 5,2 sekundy. Maximální rychlost je pochopitelně obligátních 250 km/hod.

A nic zásadně nového není ani v interiéru
A nic zásadně nového není ani v interiéru | Foto: Radek Pecák

Zájemci o motory spalující naftu budou mít na výběr ze dvou variant - oba jsou to přeplňované dvoulitrové čtyřválce - 418d má výkon 143 koní a 420 d 184 koní.

Standardní BMW 4 Gran Coupe má pohon zadních kol, za příplatek bude i pohon všech kol xDrive. Zřejmě ale jen s verzí 420d.

Auto se začne prodávat ještě letos. Ceny zatím BMW nesdělilo. 

 

Právě se děje

Další zprávy