Bílá na karosériích aut převzala nadvládu. Jak dlouho?

Radek Pecák Radek Pecák
15. 10. 2011 5:47
V Česku ovšem vede šedivá, hlavně díky kupcům Škodovek
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4 | Foto: Peugeot

K výrobcům automobilů od producenta laků PPG Industries letos putovalo nejvíce barelů s bílou barvou.

Tento výrobce zveřejnil pravidelný žebříček nejoblíbenějších barev. Konstatuje se v něm, že na celém světě bylo zhruba 21 % automobilů modelového roku 2011 vyrobeno v bílém laku. Podle PPG Industries tak skončila desetiletá nadvláda stříbrné. 

Auto ve stříbrném laku si pořídila pětina motoristů, stejný počet volil i černou.

Evropa ráda černou

Vkus Evropanů je mírně odlišný. Na starém kontinentu byl totiž letos nejoblíbenější černý lak, který se objevil na 26 % nových aut. Za černou je bílá (19 %), stříbrná (16 %) a šedá (15 %), s větším odstupem následuje modrá (9 %) a červená (7 %).

Méně obvyklé přírodní barvy, mezi které PPG zahrnuje rovněž zlatou, žlutou, oranžovou a hnědou, si vybral v Evropě každý dvacátý zákazník. Například zelenou bylo lakováno každé padesáté vozidlo.

V Severní Americe byla nejoblíbenější právě bílá (20 %), následována stříbrnou (19 %), černou (18 %) a šedou (15 %). Červená skončila spolu s modrou pátá (9 %).

České Škodovky jsou šedivé

V Asii a Tichomoří je stříbrná stále ještě v módě. Volil ji každý čtvrtý kupujicí nového vozu.

Česko je poněkud spefifické. Vládne tu stále ještě šedá, s poměrně výrazným náskokem. Je to hlavně díky novým majitelům Škodovek, neboť přes 60 procent těchto vozů se v ČR prodává s tímto lakem. Na druhém místě pak je bílá, následuje červená a modrá již trošku ztrácí. 

Nedávný výzkum firmy PPG Industries zjistil, že pro zákazníky je barva automobilu velice důležitá. Celých 77 % zákazníků uvedlo, že barva karoserie je pro ně faktorem ovlivňujícím nákup auta, 48 % spotřebitelů říká, že si výrobky obecně vybírají podle barvy.

PPG Industries automobilovým designérům nedávno představilo 70 nových odstínů, které by se mohly objevit na autech v modelových letech 2014 a 2015. Mezi nimi nechyběl lak nazvaný bílý nugát (krémová bílá se třpytkami), Goldeluxe (stříbrná s náznakem zlaté) nebo Pot O'Gold (světle zelená s nádechem zlaté).

 

Právě se děje

Další zprávy