Benzinové motory bez turba čeká polosmrt. Přehled, v jakých modelech je ještě koupíte

Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 9. 2018 6:01
Příchod normy Euro 6c, i následné 6d-Temp, a s ní nového měření spotřeby a emisí pořádně provětral nabídku jednotlivých automobilek. Mezi oběťmi jsou nejen celé modelové řady, ale v mnoha případech i benzinové motory bez přeplňování. Úprava agregátů tak, aby splnily novou normu je, především u jednotek s přímým vstřikováním, které potřebují ještě filtr pevných částic, nákladná a automobilkám se nevyplatí. Přesto se i na českém trhu najde dost aut, která jsou i s atmosférickými motory stále dostupná. Podívejte se, která to jsou.

Na přehled aut s nepřeplňovaným benzinovým motorem a cenou do 300 tisíc korun se podívejte zde.

Audi & Lamborghini

Německé Audi mělo kdysi atmosférických motorů v nabídce hned několik, v současnosti ale zůstává jediný. Jde o 5.2litrový vidlicový desetiválec o výkonu 397 nebo 449 kW. V obou případech jde o kupé či spyder řady R8, kde motor spolupracuje s dvouspojkovým automatem S tronic a pohonem všech kol. Stejnou jednotku má ve svých útrobách i Lamborghini Huracán jako kupé a kabiolet, ovšem naladěnou na 426, 449 nebo 470 kW. Podle verze jsou poháněna zadní nebo všechna kola, a to přes dvouspojkový automat.

A u Lamborghini ještě zůstaneme - Italové mají v nabídce ještě Aventador s atmosférickou V12 o výkonu 544 nebo 566 kW. Poháněná jsou opět všechna kol, a to přes převodovku ISR. U slabší verze je pak možné volit mezi uzavřenou nebo otevřenou karoserií.

 

Právě se děje

Další zprávy