Benzin za 40 korun? Je to otázka jen pár týdnů

Radek Pecák Radek Pecák
7. 4. 2012 11:38
Zjišťovali jsme, za kolik lze nyní natankovat po cestě z Prahy do Rakouska a na Slovensko
Foto: Radek Pecák

Mnozí se obávali, že hranice 40 Kč za litr benzínu Natural 95 bude minimálně u frekventovaných čerpacích stanic pokořena ještě před těmito Velikonocemi. Máme ale dobrou zprávu: Zatím se to nestalo. Obvyklá cena je přibližně o korunu až šedesát haléřů nižší.

Při inspekční cestě redaktora Aktuálně.cz z Prahy do Rakouska a na Slovensko jsme v pátek cenovku přesahující číslo 40 u Naturalu 95 na stojanech tuzemských čerpacích stanic nenašli. Údaj začínající číslicí 4 se sice již na některých stojanech objevuje, ale zatím pouze u vysokooktanových nebo jiných speciálních paliv.

Někde musíte dojet až ke stojanu, abyste se dozvěděli cenu
Někde musíte dojet až ke stojanu, abyste se dozvěděli cenu | Foto: Radek Pecák

Jenže vývoj cen ropy i benzínu na burze v Rotterdamu společně s kurzem koruny napovídají, že tento stav nebude zřejmě dlouho trvat. Tak jako se Němci obávají, že ještě do letních prázdnin padne psychologická hranice dvou eur za litr benzínu s oktanovým číslem 95, u nás se ve stejném období dá očekávat prolomení bariéry 40 korun.

Najde se výjimka

Při páteční cestě jsme zjistili, že na úseku D1 z Prahy do Brna se téměř všichni provozovatelé shodli na ceně kolem 39 korun. Po najetí na nejstarší a nejfrekventovanější tuzemskou dálnici za okruhem na 11. kilometru šly ceny Naturalu 95 takto: 33. kilometr Agip 39,2 Kč, 44. kilometr Shell 39,2 Kč, 53. kilometr Benzina 39,40 Kč...

Zvrat nastal na 122. kilometru, kde svítí zvířecí logo Unicornu. Tady je rázem o více než dvě koruny levněji a za litr Naturalu 95 bychom zaplatili 36,80 koruny. Této skutečnosti se přizpůsobili i o patnáct kilometrů dále u pumpy Shell. Také ona prodává pětadevadesátioktanový benzín za 36,80. Příznivá je tady i cena nafty - 36,70.

Překvapivě se leckde cena benzínu a nafty liší jen o desetník
Překvapivě se leckde cena benzínu a nafty liší jen o desetník | Foto: Radek Pecák

Už tady jsme si všimli jevu, který se pak opakoval i u řady dalších čerpacích stanic, a který předvídali v uplynulých dnech i někteří analytici. Provozovatelé stanic, aby neodradili od tankování motoristy se zážehovými motory pod kapotami svých vozů, si raději snížili marži u benzínu a naopak trochu zvýšili u nafty. Přitom cena nafty na burzách i v celkovém průměru za Českou republiku v posledních týdnech vytrvale klesá.

Blízké Rakousko drží ceny níže

S pokračujícími kilometry a blížícím se Brnem se ceny ale opět začínají zvedat. Například na Benzině na odpočívadle u Devíti křížů je už zase Natural 95 za 38,90.

Samotné Brno (při průjezdu směrem na Mikulov) se drží na cenové hladině do 38 korun. Totéž platí prakticky až na hranice s Rakouskem, kde se opět všichni provozovatelé čerpaček shodli na 38,40 Kč. Tento údaj svítil v pátek dopoledne i na poslední čerpací stanici v ČR na silnici do Vídně, kterou je Agip.

První stanice na rakouském území
První stanice na rakouském území | Foto: Radek Pecák

Není divu, jak zjišťujeme ihned po přejezdu hranic. Už na hraničním přechodu na rakouské straně je malá čerpací stanice, u níž stojí litr benzínu Super, což je obdoba tuzemského Naturalu 95, 1,529 eur. V přepočtu při kurzu 24,80 Kč/1Euro je to tedy přibližně oněch 38 Kč.

Z toho pro Čechy plyne jedna dobrá zpráva. Už není před cestou do Rakouska a někam dále na jih nutné zastavovat u posledních tuzemských čerpaček. Pokud máte v nádrži zatím dost pohonných hmot, můžete jet dál a poté bez obav tankovat u jižních sousedů.

Na Slovensku se už tankovat nevyplatí

Naopak na Slovensku, kam jsme zavítali vzápětí, je na bratislavské dálnici i v obcích kolem ní vesměs dráže než na jižní Moravě. Narazili jsme obvykle na údaje těsně pod 1,6 Eura za litr benzínu 95. To je už cena, která v přepočtu odpovídá 39 korunám.

Za tyto ceny můžete tankovat na Slovensku
Za tyto ceny můžete tankovat na Slovensku | Foto: Radek Pecák

Vyšší slovenské úrovni cen odpovídají také při cestě zpět směrem na Brno údaje na stojanech u dálnice D2 Břeclav - Brno. Obvyklá cena zde v pátek byla kolem 38,90. I tady ale byl k nalezení údaj 39,40 Kč.

Při naší inspekční cestě jsme si všimli ještě jednoho zajímavého jevu: Někteří provozovatelé velkých čerpacích stanic umísťují stojany upozorňující na cenu mimo zorný úhel řidiče jedoucího po dálnici. Řidič, který hodlá tankovat právě zde, si tedy může cenu přečíst až za sjezdem k dané pumpě. Zřejmě čerpadláři spoléhají na to, že když už vůz z rychlosti 130 kilometrů výrazně zpomalil, řidiči se už nebude chtít jen projet kolem, vrátit se na dálnici a zkusit štěstí jinde. I natankuje zde tedy za cenu, kterou by určitě nechtěl akceptovat, kdyby byl na její výši upozorněn ještě před odbočením.

S tím souvisí i zvýšená aktivita provozovatelů čerpacích stanic, které sice nejsou z dálnice přímo vidět, ale jsou umístěny často přímo u nějakého sjezdu z autostrády. Na své výhodnější ceny upozorňují pomocí billboardů i jinak. Je proto logické, že jejich "výtoče" stoupají.

Sjet z dálnice se často vyplatí
Sjet z dálnice se často vyplatí | Foto: Radek Pecák

 

Právě se děje

Další zprávy