Benzin versus CNG v praxi: Levnější tankování o 60%

Radek Pecák Radek Pecák
1. 8. 2010 0:00
Daní za úsporu jsou mnohem častější zastávky u plnících stanic
Foto: Aktuálně.cz

Jedinou nevýhodu má při dlouhém cestování vůz, který spaluje stlačený zemní plyn (CNG) ve srovnání s naprosto shodným, který ovšem používá k pohonu benzin. Musí daleko častěji zajet pro pohonné hmoty.

Vyplynulo to ze zkušeností testovacích posádek dvou sériových Mercedesů B 180. Zatímco těm s benzinovým motorem stačilo při 4000 kilometrů dlouhé trase tankovat pětkrát, vůz s pohonem na CNG zajížděl k plnící stanici na stejné trase devatenáckrát.

To je dáno malou nádrží pro CNG. Vejde se do ní jen 16 kg, zatímco benzinová nádrž pojme 54 litrů paliva. 

Na ujetí 4000 kilometrů stačí zhruba 4500 Kč

Posádku ve voze s pohonem na CNG ovšem těšily jiné věci. Jednak na své trase do ovzduší vypustila o čtvrtinu méně emisí CO2 a  hlavně jí k jejímu absolvování stačilo pouhých 178 Eur, tedy zhruba 4500 Kč. Průměrnou spotřebu měla tato posádka 5 kilogranů CNG na 100 km. Naopak posádka ve voze spalujícím benzín utratila za pohonné hmoty skoro 11 000 Kč, když docílila průměrné spotřeby 7,9 litru na 100 kilometrů.

Rozdíl v nákladech na ujetý kilometr byl téměř propastný. U benzinového auta činily 2,72 Kč, u "plynového" vozu jen 1,12 Kč.

Trasa vedla až na jih Itálie

Testovací posádky simulovaly pohyb vozu při rodinné poznávací dovolené. Během 14 dnů projely trasu vedoucí z Prahy přes Mnichov, Villach, Benátky, Vieste, Pompeje, Řím, Sienu, Bolzano, Innstruck, Garmisch Partenkirchen a Regensburk zpět do Prahy.

Důležité bylo, že oba vozy byly téměř shodně naložené, disponovaly stejně výkonným motorem (85 kW) a oba řídili amatérští řidiči.

Projekt, na kterém se podílely plynárenské společnosti, podle slov účastníků testu potrvdil očekávání v tom smyslu, že CNG je plnohodnotnou alternativou nejen pro jízdy ve městě, ale i při cestování na delší vzdálenosti. "Častější tankování a jeho plánování je pouze věcí zvyku," uvedl po skončení testu Robert Vinický, jeden z testovacích řidičů.

 

Právě se děje

Další zprávy