Bazarové tutovky: Vybrali jsme pět dostupných ojetin, které vydrží jezdit roky bez problémů

Bazarové tutovky: Vybrali jsme pět dostupných ojetin, které vydrží jezdit roky bez problémů
Přidejte k tomu tolik žádanou spolehlivost, dobré jízdní vlastnosti, nízké provozní náklady a rázem dostanete ideální malý automobil. Jazz se vždy obešel bez dieselu, jelikož pod kapotou lehkého vozu nebyl potřeba. Benzinové agregáty odváděly svou práci znamenitě, a to při malých nárocích na palivo. Šestnáctiventilové čtyřválce (zejména pak čtrnáctistovka) působí jako politá živou vodou a jezdí maximálně za 5,5 l/100 km.
Ve spojení s manuální převodovkou motory i-VTEC slouží bez komplikací (automatizovanému manuálu či variátorové převodovce CVT se raději vyhněte). Benzinový Jazz se nehodí na dálnice, motor se žene do otáček a zvyšující se hluk není příliš příjemný. O hybridní verzi dostupné od modernizace bychom také neuvažovali.
Mitsubishi ASX (2010-2018). ASX je na trhu osmým rokem. Jeho koupí získáte automobil, který se stále vyrábí a soused bude na vážkách, zda jste nekoupili zbrusu nový vůz. Během dlouhého životního cyklu automobilka nepřistoupila k žádným zásadním technickým změnám, vždy se jednalo o lehké kosmetické úpravy nebo novou výbavu reagující na vývoj a přání zákazníků.
Pohon všech kol dostanete pouze s dieselem, nemusíte však zoufat. Předokolky jezdí skvěle, a pokud nebydlíte na horách, pohon všech kol v zásadě nevyužijete. Bonusem je nižší spotřeba paliva, temperamentnější projev a možnost volby benzinové šestnáctistovky MIVEC, kterou mnozí považují za naprosto spolehlivou pohonnou jednotku. Japonské vznětové osmnáctistovky se trápily s regenerací filtru pevných částic a mají extrémně drahé vstřikovače, stejně jako ostatní dieselové komponenty, které se časem přihlásí o výměnu.
Foto: Honda
Petr Šikl
24. 1. 2018 7:31
Spolehlivá, menší, ale zároveň prostorná ojetina za dobrou cenu je snem řady motoristů. Najít ji ale nemusí být lehké, pokud nevědí, kde po ní pátrat. Existují ale vodítka, která s tím pomohou. Doporučujeme hledat mezi Japonci s benzinovým motorem a manuální převodovkou. Prohlédněte si naše tipy na pět dostupných bazarových vozů.
 

Právě se děje

Další zprávy