Baterii v klíčku vyměňte raději doma. Defekt na dovolené vyjde mnohem dráž

Martin Frei Martin Frei
20. 6. 2022 5:52
Pamatujete si, kdy vám v servisu měnili baterii v klíčku dálkového zamykání? Nebo jezdíte do garáže, která řeší jen olej a akutní závady, takže klíče ani nesleduje? Pak uděláte lépe, když baterii vyměníte před odjezdem na dovolenou sami. Stojí padesát korun, zatímco výjezd asistence v Čechách patnáct set. Do auta, které nejde odemknout dálkově, není snadné se dostat.

Centrální zamykání patří k samozřejmostem moderního auta. Běžného uživatele nejspíš ani nenapadne, kolik umu a inteligence bylo třeba k tomu, aby vozidlo na stisk tlačítka nebo uchopení kliky zareagovalo tak, jak chceme.
V klíči je vysílač, který při stisku tlačítka vyšle vysokofrekvenční signál kódovaný autentizačním protokolem počítače ve vozidle. Automobil vybavený bezklíčovým odemykáním permanentně vysílá na nízké frekvenci a monitoruje okolí. Když zaregistruje klíč nebo kartu ve vaší kapse, počítač se připraví, a jakmile vezmete za kliku, stihne si s klíčem vyměnit autorizační kódy.

Foto: Shutterstock

Jak dlouho vydrží?

K fungování vysílače je třeba baterie. Stejná jako v hodinkách, tedy knoflíková s napětím kolem tří voltů. Její životnost záleží nejen na četnosti používání auta, ale i na tom, jak chytře ten který systém s energií baterie hospodaří. U některých vozidel baterie vydržely šest nebo sedm let, u jiných jen rok až dva.
Máte-li u svého auta pochybnosti, nebo ani neznáte jeho historii, můžete baterii raději sami vyměnit. Stojí kolem padesáti korun a označují se kódy jako CR 2032 nebo CR 2016, které vyjadřují rozměry a kapacitu. Jaká baterie patří do vašeho auta, snadno najdete na internetu.

 

Právě se děje

Další zprávy