Spadnou nám mosty na hlavu? Zúčastnili jsme se inspekce, jsou ve špatném stavu

Michal Štengl
5. 9. 2018 6:05
Po tragédii se spadlým dálničním mostem v Janově, kde zahynulo 43 lidí, vyvstává otázka, v jakém stavu jsou mosty v Česku. Zúčastnili jsme se jejich inspekce a výsledky nejsou lichotivé.

V naší silniční síti je zhruba 18 000 mostů a podle ŘSD se pětina z nich nachází ve špatném až havarijním stavu. Podle námi oslovených projektantů je to ale spíše třetina, která se na stupnici od 1 do 7 pohybuje v té horší polovině.

S pracovníky specializované firmy Pontex jsme se v Sázavě zúčastnili inspekce mostu, který patří právě do této horší kategorie. Samozřejmě nás zajímalo, zda se i u nás může stát něco podobného jako v Janově.

Foto: Michal Štengl

"Achillovou patou mostů jsou tzv. dilatační závěry, které jsou nad každou podpěrou a jež vyrovnávají vodorovný pohyb způsobený tepelnou roztažností konstrukce mostu," vysvětluje Václav Hvízdal.

"Zde jasně vidíme, jak jsou potrhané, takže je jasné, že kolem nich zatéká do mostu voda," upozorňuje na závažnou skutečnost. To má samozřejmě destruktivní důsledky na vnitřní i spodní část mostu.

Zde jsou například vidět odhalené betonové výztuže v oblasti odtoku, z mostu dokonce trčí i krápníky jasně ukazující na průsak vody kolem ocelových výztuží v nosnících. To už může být velmi nebezpečné.

 

Právě se děje

Další zprávy