Spadnou nám mosty na hlavu? Zúčastnili jsme se inspekce, jsou ve špatném stavu

Michal Štengl
5. 9. 2018 6:05
Po tragédii se spadlým dálničním mostem v Janově, kde zahynulo 43 lidí, vyvstává otázka, v jakém stavu jsou mosty v Česku. Zúčastnili jsme se jejich inspekce a výsledky nejsou lichotivé.

V naší silniční síti je zhruba 18 000 mostů a podle ŘSD se pětina z nich nachází ve špatném až havarijním stavu. Podle námi oslovených projektantů je to ale spíše třetina, která se na stupnici od 1 do 7 pohybuje v té horší polovině.

S pracovníky specializované firmy Pontex jsme se v Sázavě zúčastnili inspekce mostu, který patří právě do této horší kategorie. Samozřejmě nás zajímalo, zda se i u nás může stát něco podobného jako v Janově.

Foto: Michal Štengl

Běžná kontrola, kterou jsme absolvovali, se dělá pouze vizuálně, kdy pracovník přejde po mostě, prohlédne si ho ze shora i zespodu, a pokud objeví nějaké závady, zaznamená je a oznámí správci mostu, aby je odstranil.

Stav mostů se hodnotí podle klasifikačního stupně I-VII, přičemž stupně jsou následující: bezvadný (I), velmi dobrý (II), dobrý (III), uspokojivý (IV), špatný (V), velmi špatný (VI) a havarijní (VII).

U mostů hodnocených I-IV se kontrola provádí nejméně jednou ročně, u V-VII nejméně dvakrát. Pak jsou hlavní prohlídky, které se podle stavu mostu dělají mezi čtyřmi a šesti roky.

Mimořádné prohlídky se dělají například po povodni nebo po nehodě, kdy do mostu narazilo vozidlo.

 

Právě se děje

Další zprávy