Spadnou nám mosty na hlavu? Zúčastnili jsme se inspekce, jsou ve špatném stavu

Michal Štengl
5. 9. 2018 6:05
Po tragédii se spadlým dálničním mostem v Janově, kde zahynulo 43 lidí, vyvstává otázka, v jakém stavu jsou mosty v Česku. Zúčastnili jsme se jejich inspekce a výsledky nejsou lichotivé.

V naší silniční síti je zhruba 18 000 mostů a podle ŘSD se pětina z nich nachází ve špatném až havarijním stavu. Podle námi oslovených projektantů je to ale spíše třetina, která se na stupnici od 1 do 7 pohybuje v té horší polovině.

S pracovníky specializované firmy Pontex jsme se v Sázavě zúčastnili inspekce mostu, který patří právě do této horší kategorie. Samozřejmě nás zajímalo, zda se i u nás může stát něco podobného jako v Janově.

Foto: Michal Štengl

Navíc se ukazuje, že některé konstrukce a postupy, které se v minulosti používaly, nevydrží zdaleka tolik, jak se předpokládalo. Z nedávné minulosti lze připomenout Trojskou lávku, která se i přes pravidelnou kontrolu vloni v prosinci zřítila do Vltavy. Stav mostů se dostal do popředí i v souvislosti s nedávnou tragédií v Janově, kdy se zřítil dálniční most a v důsledku tragédie zahynulo 43 lidí.

"V Česku se mosty kontrolují pravidelně, obvykle se na tuto práci najímají specializované firmy," řekl nám Zdeněk Mečíř, silniční inspektor Krajské správy údržby silnic (KSUS).

Zúčastnili jsme se prohlídky mostu v Sázavě v okrese Benešov. Kontroly mostů zajišťuje firma Pontex a řídí se normou Prohlídky mostů pozemních komunikací.

Jak ukazuje Václav Hvízdal, který ve firmě pracuje, největší problém dělají tzv. dilatační závěry, kudy zatéká do útrob mostu voda se solí.

 

Právě se děje

Další zprávy