2000 škodovek a Volkswagenů pro hasiče a policii, ale také 10 hybridních BMW zdarma

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
30. 10. 2019 15:15
Ministerstvo vnitra koupí pro policii a hasiče do konce letošního prosince více než 2000 automobilů. "Policie bude pokračovat v obměně vozového parku i v příštím roce, chce vypsat soutěže na další vozidla," řekl policejní prezident Jan Švejdar. Ve středu 30. října si policie převzala také první tři BMW řady 7 s hybridním pohonem, ty má od automobilky půjčené zadarmo.
Foto:

"Obměna vozového parku policie je i přes poměrně masivní dodávku velkým problémem a budeme pokračovat ve výběrových řízeních a obstarávání nových dopravních prostředků," uvedl Jan Švejdar.

Policie do konce roku získá kolem 2000 vozidel značek Škoda a Volkswagen, část jich již byla dodána. Budou mezi nimi dodávky, speciální vozy pro kynology a eskortní účely, auta pro dopravní policii, pořádkovou službu a prvosledové jednotky. Policie letos koupila také několik elektromobilů.

Švejdar převzal v Pardubicích ve středu 30. října od společnosti Stratos Auto na zkoušku hybridní osobní vozy BMW pro dopravní policisty. Policie je bude mít zdarma půjčené rok, po půl roce a po najetí 25 000 kilometrů se obmění za nové, celkem půjde o deset vozů.

Podle Švejdara bude přínosem těchto aut snížení emisí a úspora pohonných hmot, na silnicích mají působit zejména preventivně. Vedle policejních polepů a majáku se sirénou vozidla nejsou speciálně vybavená.

"Jedná se o pět modelů BMW řady 7, konkrétně o verze 745Le xDrive. Policii jsou zapůjčeny zdarma," dodává tiskový mluvčí českého zastoupení značky BMW David Haidinger.

Prvních pět hybridních vozů bude sloužit policistům v Pardubickém, Hradeckém, Libereckém a Jihomoravském kraji a Praze. "V další etapě bude jiných pět krajů," řekl Švejdar. Jezdit s hybridy bude asi dvacítka speciálně proškolených policistů.

V červenci podalo ministerstvo vnitra správní žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušit výběrové řízení na policejní auta za 2,25 miliardy korun. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) tehdy řekl, že ministerstvo se snaží nahradit už zcela nevyhovující auta od roku 2017, ale naráží na komplikace ze strany antimonopolního úřadu. "Situace se nedá nazvat jinak než kritická," prohlásil Hamáček.

 

Právě se děje

Další zprávy