Avia se vrací, představila nový model nákladního auta. Výroba se přesouvá do nové továrny v Přelouči

Avii čeká oživení. Firma zprovoznila nové tovární prostory v Česku a současně představila nový model.
Tradiční česká značka Avia vstupuje znovu na trh. Na podzim opět zahájí výrobu lehkých nákladních vozidel.
Výroba se rozběhne v nových prostorech v Přelouči.
Avia zde bude montovat nový vůz řady D emisní třídy Euro 6 s obchodním názvem Initia.
Je to zásadní novinka, Avia totiž v Česku už čtyři roky nevyrobila jediný vůz.
Foto: Avia
Eva Srpová Eva Srpová
5. 9. 2017 14:29
Českého výrobce nákladních aut čeká skutečné oživení. Značku Avia vloni koupil nový vlastník a letos na podzim představuje nový model, který se navíc bude vyrábět v nových továrních prostorách v Přelouči.

Historie společnosti Avia Motors, která původně využívala továrnu ve Vysočanech, se píše už od roku 1919. Po zprivatizování, které skončilo v roce 1995, automobilku koupilo korejské Daewoo. 

V roce 1997 došlo na poslední modernizaci vozů řady A, kterou o tři roky později nahradila zcela nová řada D. Protože však Daewoo v roce 2005 zkrachovalo, Avii převzala finanční skupina Odien. Ta ji pak o rok
později prodala indické strojírenské skupině Ashok Leyland Motors.

Po několika letech propadu začala v polovině minulého desetiletí produkce Avie stoupat, i když ji stále brzdily ekonomické ztráty. V roce 2013 proto vlastník přesunul výrobu z Avie do závodu v Indii a společnost pak několik let pouze zajišťovala servis vozů, výroba však byla přerušena.

V roce 2016 se novým vlastníkem Avie stala společnost Czechoslovak Group, která má velké plány na oživení značky. Výroba se na podzim letošního přesouvá do nových továrních prostor v Přelouči a firma současně představila úplně nový model řady D emisní třídy Euro 6 s obchodním názvem Initia.

 

Právě se děje

Další zprávy