Automobilové město ve městě. V Autostadtu ukazuje Volkswagen i auta konkurence

Tatra 87 patří k nejkrásnějším exponátům muzea.
Autostadt ve Wolfsburgu je takové město ve městě, na 28 hektarech je možné navštívit pavilony věnované většinou novým modelům značek koncernu Volkswagen a domluvit si s vybranými modely testovací jízdu, několik restaurací, venkovní park a v neposlední řadě také muzeum zvané ZeitHaus. To sice vystavuje řadu modelů koncernových značek, zdaleka ale nejde jen o ně. Naopak vidět je možné i auta konkurence Volkswagenu, většinou jde o milníky automobilové historie. Právě muzeu je věnována tato galerie, vstup do celého Autostadtu přijde mimochodem na 18 eur.
Ač se nejedná přímo o značkové muzeum Volkswagenu, koncernové modely stejně hrají ve stálé expozici důležitou roli. Na předchozím snímku je legendární dodávka T1 známá také jako Bulli, na této fotce je pro změnu kombi Volkswagen 411 LE Variant, předchůdce Passatu. Černý sedan v pozadí je pro změnu Volkswagen 1500, opět model, který předcházel Passatu a se 411 se vyráběl řadu let i souběžně.
Co by to bylo za muzeum nějak spjaté s Volkswagenem, kdyby v něm chyběl Brouk. Tahle dvě auta od sebe přitom dělí 65 let, jakkoliv jejich základ je vlastně stejný. Černý vůz je předprodukční Brouk, interně známý jako Porsche typ 60, z roku 1938, světle modré auto je pro změnu poslední vyrobený Brouk z roku 2003, kdy vůz úspěšně dožíval v Mexiku. Jeho pořadové číslo je 21 529 464.
Nezapomíná se ani na milovníky závodních aut. Jedním z okruhových speciálů v Autostadtu je Scirocco pro skupinu 2 z roku 1975.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
31. 7. 2022 6:32
Je to takové město ve městě, ostatně německý výraz pro "město" má i ve svém názvu. Řeč o Autostadtu ve Wolfsburgu, kde se nedaleko továrny Volkswagenu nachází pavilony vystavující nová auta značek koncernu VW. Nejzajímavějším pavilonem je ale muzeum věnované nejen autům německého koncernu, ale i dalším milníkům z bohaté automobilové historie. A nechybí tam ani velká česká stopa.
 

Právě se děje

Další zprávy