Autoškola pro cyklisty: Víte, kdy máte na kole přednost? A kdy ho musíte vést?

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 4. 2019 6:02
Cyklistická doprava je poslední dobou in. Jak se města snaží o zlepšení životního prostředí, budují pro cyklisty speciální stezky a snaží se jim tak zpříjemnit pohyb po silnicích. Řadu novinek si bohužel kolaři stále vykládají po svém. Víte, jak byste se měli na kole správně chovat? Přinášíme zásady autoškoly pro cyklisty i pro řidiče.

Cyklisté jezdí po silnici

Pro cyklistu obecně platí stejné zásady jako pro řidiče auta. V obecném případě by proto měl jet po pravém okraji vozovky, pokud neohrozí chodce může i po pravé krajnici. Cyklisté nesmí jezdit vedle sebe, ale vždy za sebou.

Na silnici může být zřízen vyhrazený pruh pro cyklisty. Ten je označen souvislou čarou a za ní jsou piktogramy kola zvýrazněné červeným nástřikem. Auta ani jiná vozidla (včetně motorek) do něj správně nesmí. Cyklisté obvykle mohou využívat i další vyhrazené pruhy (pro autobusy nebo taxislužby).

Pozor na tzv. cyklopiktogramy (obrázek vpravo, symboly kola doplněné šipkami). Ty cyklisty jen usměrňují, ukazují jim, kudy se po silnici pohybovat. Nejedná se o vyhrazený pruh. Féroví řidiči ho pochopitelně třeba při stání v koloně blokovat nebudou (pokud budou mít dostatek místa).

 

Právě se děje

Další zprávy