Autoservisy dnes nakonec otevřít mohou. Nefungují autoškoly, prodej aut pouze on-line

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 16. 3. 2020 12:37
Vláda dnes v noci upřesnila rozsah omezení prodeje a poskytování služeb v maloobchodních provozovnách. Upravila tak sobotní nařízení, které se původně vztahovalo i na autoservisy. Ty však nově dostaly výjimku, která podle vlády platí pro: "autoservisy, pokud v provozovně není v jednu chvíli více než 30 osob, odtahové služby a prodejce náhradních dílů".
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Uzavřít nově budou muset také autoškoly. Zůstat v platnosti by měl rovněž zákaz prodeje aut nebo provozu ručních automyček, o čemž jsme informovali v sobotu.

Samostatné automyčky mohou být otevřeny jen pro potřeby autoservisu. Otevřít mohou podle informací Ministerstva průmyslu a obchodu i provozovny STK.

Servisy nemusí fungovat plnohodnotně. Například síť nezávislých auto- a pneuservisů BestDrive po sobotním uzavření svoje pobočky v pondělí otevřela. Pracují ale v omezeném režimu. "Přesné informace se naši zákazníci dozvědí přímo na pobočkách a na našem webu," říká mluvčí řetězce Lucie Matušková.

Nouzový režim by ale podle ní měl zahrnovat mj. zákaz vstupu zákazníků v karanténě nebo s příznaky nemoci, zákaz vstupu přímo do prostoru servisu nebo to, že do prodejny smí zákazníci pouze jednotlivě. V provozovnách také není možná platba hotovostí.

V případě servisů značek VW, Audi a Seat importér nejprve v sobotu prodejcům doporučil zvážení otevření poboček. "Provozovny prodeje a servisu motorových vozidel nebyly výslovně do výjimek zahrnuty. Vedení Porsche ČR proto doporučilo svým obchodním partnerům, aby otevření provozovny důkladně zvážili," píše firma v oficiálním vyjádření.

Podle informací Aktuálně.cz ze sociálních sítí a webových stránek zůstala většina dealerství uzavřena. Ostatně zákaz otevření autoservisů v sobotu potvrzovalo i oficiální vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu.

Od pondělí ale servisy koncernových značek pracují. Existují však takové, kde najednou pracuje více než třicet osob a v takovém případě musí jejich provozovatelé sáhnout k omezením provozu. "Možnost otevřít servisy nám potvrdila informační linka Ministerstva zdravotnictví," píše importér. Prodej nových aut zde však probíhat nesmí. "Naším cílem je udržení mobility našich zákazníků, zejména těch, kteří jsou zapojeni do integrovaného záchranného systému a zásobování obyvatel," stojí v prohlášení.

Zavřené by neměly být ani dílny značky Toyota. "Budeme striktně dodržovat limit 30 osob na jednom místě," řekla aktuálně.cz mluvčí značky Jitka Jechová. Velkou pomocí je to, že se zákazník může na servis objednat na přesnou hodinu. Jechová rovněž doporučuje sledovat situaci u konkrétního dealera.

Značky skupiny PSA (Peugeot, Citroën Opel), rovněž servis neomezují, doporučují ale kontaktovat dealera. Importér poskytl prostředky pro snížení přímého kontaktu se zákazníkem, např. nástroj Video Check, jehož pilotní testování v současné době probíhá. Tento nástroj umožní dálkové potvrzení rozsahu zakázky, včetně dokumentace rozsahu prací a souhlasu zákazníka.

"Motoristé by měli jezdit do servisu jen s neodkladnými servisními zákroky. To, co může počkat, ať počká, ovšem servisní interval by neměl být překročen o více než 3000 km nebo 2 měsíce," říká mluvčí Peugeotu Radka Matthey. Řidičům radí, aby jezdili opatrně a sami poruchám svých vozů předcházeli tak, že omezí jejich opotřebení.

Servis (až na časové omezení provozní doby na pobočce na pražském Spořilově) v současné době neomezil ani jeden z velkých dealerů, společnost Auto Palace. Klasický prodej je ale uzavřen, prodejci komunikují jen přes e-mail a telefonicky. 

"V současné době řešíme zprovoznění on-line prodeje nových a ojetých aut s doručením domů. Musíme ale vyřešit ještě řadu věcí, například způsob přihlášení, nebo přehlášení vozidla a také čtrnáctidenní lhůtu na vrácení u nových aut," řekl Aktuálně.cz mluvčí Auto Palace Stanislav Perkner.

On-line prodej s doručením vozu na zákazníkovu adresu již spustila síť autobazarů AAA Auto. "Vidíme, že lidé se rychle učí kupovat on-line s dovozem domů i ojeté vozy. Je také důležité říci, že vláda nezakázala prodej podnikatelům a firmám, kde pokračujeme v běžném režimu prodeje v kancelářích, aby mohli nadále podnikat," tvrdí šéfka AAA Auto Karolína Topolová.

On-line zpravodajství ke koronaviru najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy