Kopií ubylo, Čína teď sází na elektro. Haly s novými auty praskají ve švech

Kopie původního Volkswagenu Brouk z produkce značky Ora. Ta bude svá auta prodávat i v Evropě, nikoliv však tento model.
Volkswagen odhalil v jednu chvíli jak v Evropě, tak v Číně svůj nový elektromobil ID.7. Liftback má v Evropě dvě velikosti baterie, dojezd až 700 kilometrů a zatím výhradně pohon zadních kol. V Číně se předprodukční verze jmenuje ID.7 Vizzion a od té evropské se prakticky neodlišuje. Vyrábět se bude v rámci společného podniku VW a automobilky FAW.
Smart je německý už jen z poloviny, z té druhé ho vlastní Geely, což také znamená odklon od městských aut. Naopak novinka Smart #3 je 4,4 metru dlouhým křížencem SUV a kupé s designem podobným loni odhalenému menšímu SUV #1. Techniku tisková zpráva neupřesňuje, nicméně k dispozici bude i sportovní verze Brabus a Smart #3 dorazí také do Evropy: premiéru bude mít na podzimním autosalonu IAA v Mnichově.
Z předchozích snímků by to skoro mohlo vypadat, že Číňané upustili od kopírování či šílených designových kreací. Opak je ale pravdou: toto je totiž šestikolový pick-up Poer CyberP!ckup (neplést se Cybertruckem) opět z portfolia Great Wallu. Už na fotkách vypadá auto jako naprosté monstrum, poháněné pak je plug-in hybridním ústrojím s třílitrovým šestiválcem o celkovém výkonu 380 kilowattů. Výkon jde na všechna kola a údajně je v plánu tento model i sériově vyrábět.
V Nizozemsku, Švédsku, Norsku a Dánsku momentálně koupíte elektromobily značky Xpeng. A dá se očekávat, že se na tamních trzích brzy objeví i aktuální novinka s označením G6, která dostala jako první novou platformu s 800V elektrickou architekturou, což znamená možnost velmi rychlého dobíjení. S větším akumulátorem ujede G6 dle čínského měřicího cyklu až 780 kilometrů. V nabídce budou verze s jedním i dvěma elektromotory.
Foto: Great Wall Motor
Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 19. 4. 2023 13:35
Evropské autosalony nadále tápou, a tak je za pořádnou přehlídkou nových aut potřeba vyrazit do Číny. Včera tam odstartovala tradiční přehlídka v Šanghaji, která se střídá s výstavou v Pekingu, a tamní haly opět praskají ve švech. Novinky přitom zdaleka neukazují jen domácí značky, premiéru si tam odbyl třeba VW ID.7 či omlazené Porsche Cayenne. Na zajímavé novinky se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy