Legenda z Rychle a zběsile v novém. Toyota Supra s technikou BMW bude brzy v Česku

Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 1. 2019 12:04
Autosalonovou sezonu tradičně zahajuje výstava v americkém Detroitu. Letos je to ale zároveň také naposled - organizátoři se rozhodli počínaje příštím rokem uspořádat autosalon v červnu. Důvodů je celá řada, přičemž jeden z hlavních je patrný hned po přečtení seznamu novinek. Řada i pro americký trh významných automobilek letos ve městě automobilů chybí. A s nimi výrazně ubylo i zajímavých premiér. Tou největší tak je pátá generace Toyoty Supra, které šlape na paty nový Ford Explorer. Nejen na ně, ale i několik dalších zajímavostí z Detroitu se podívejte do následující galerie.

Pro přehled nových aut na českém trhu klikněte zde.

Foto: Mercedes-Benz

Naposledy v lednu

K detroitskému autosalonu neodmyslitelně patří lednový termín. Jenomže zatímco dříve výstava nemusela o pozornost soupeřit s nikým jiným, v posledních letech se v USA objevil jeden významný hráč. Jde o výstavu spotřební elektroniky CES v Las Vegas, která poslední roky není jen o mobilních telefonech či počítačích. Automobilky tam stále častěji představují svá nová auta a upřednostňují tuto akci před detroitským autosalonem.

Jeden příklad za všechny. Loni Mercedes-Benz s velkou pompou ukázal v Detroitu novou generaci off-roadu třídy G. Byla to významná událost, nechybělo třeba původní "géčko" naložené v pryskyřici. O rok později ale německá trojcípá hvězda v Detroitu chybí. Čtyřdveřové kupé CLA (na snímku) představila v Las Vegas a na prvním mezinárodním autosalonu roku by tak neměla co nového ukázat. Je to samozřejmě i otázka financí - postavit stánek na automobilové výstavě není levná záležitost a loni to pocítil třeba i pařížský autosalon.

Mercedes ale není sám. Letos v Detroitu chybí i další dva zástupci německého prémiového segmentu - Audi a BMW (a s ním i Mini). Vedle nich chybí například i Jaguar a Land Rover. Spolu s menším počtem automobilek ubylo logicky i premiér. Zajímavé je, že ačkoliv je Detroit tradičně především akcí pro severoamerické automobilky, letos je počet jejich premiér také nezvykle malý. Například koncern FCA, kam spadají Jeep, Dodge nebo Chrysler, ukázal jen nové varianty loni omlazeného pick-upu Ram. Velkou premiéru postrádá také Chevrolet.

Aby organizátoři přilákali více automobilek i zákazníků, rozhodli se od příštího roku změnit lednový termín na červnový. Autosalon tak nebude kolidovat s žádnou větší akcí a měl by nabídnout více atrakcí. Vedle klasické prezentace ve výstavní hale organizátoři slibují i venkovní expozici, kde bude možné si některá auta rovnou vyzkoušet.

 

Právě se děje

Další zprávy