Automobilové poklady našich tátů. Zavzpomínejte s námi na to, s čím jste si hráli jako malí

Eva Srpová Eva Srpová
25. 12. 2016 14:44
Kolik je vám let? Jestli aspoň přes třicet, tyhle hračky důvěrně znáte. Pokud jste si rádi hráli s autíčky, určitě jste je měli, nebo po nich aspoň toužili. A budou si je pamatovat i vaši otcové a možná i dědové, protože mnoho z nich se vyrábělo celá desetiletí. Oprašme angličáky, promažme šlapacího Moskviče a vydejme se na jízdu zpátky do našeho dětství.
Převodovka traktůrku Zetor je funkční a má i zpátečku. Výroba probíhá ručně, a to už celých 60 let.
Převodovka traktůrku Zetor je funkční a má i zpátečku. Výroba probíhá ručně, a to už celých 60 let. | Foto: Kovap

Jsou hračky, na které nezapomeneme. A asi na ně nezapomenou ani naši otcové, protože si s nimi buď hráli taky, nebo nám je pracně sháněli. Zavzpomínejte na dobu, kdy zápaďácké angličáky byly podpultové zboží a kdo měl oranžovou Tatru, byl králem pískoviště.

Angličáky 
Velmi populární angličáky vyráběla od čtyřicátých let britská firma Lesney pod obchodním názvem Matchbox. která modely autíček balila do krabiček připomínajících krabičky od sirek (odtud také název Matchbox). Zajímavé je, že toto balení bylo skutečně inspirováno krabičkami od sirek sušické firmy SOLO. Sehnat je v totalitním Československu nebylo zrovna snadné, občas se ale prodávaly v Tuzexu.

Byly populární pro úchvatnou preciznost a trvanlivost. Dlouhá léta se vyráběly z kovu, později byly některé části nahrazovány plastem. Na počátku osmdesátých let firma Lesney bohužel zkrachovala, nedokázala totiž konkurovat autíčkům se setrvačníkem nebo levným plastovým hračkám z Číny.

Pokud chcete vidět největší sbírku angličáků v Česku, vydejte se do muzea v Kamenici nad Lipou.

Červenožlutý kovový traktůrek se vyrábí už 60 let.
Červenožlutý kovový traktůrek se vyrábí už 60 let. | Foto: Archiv Hugo chodí bos

Kovové hračky firmy Kovap 
Vzpomínáte na nádherné hračky na klíček? Jestli ne, zeptejte se vašeho otce nebo dědy. Nádherný kovový traktůrek Zetor s funkční převodovkou se totiž vyrábí bezmála 60 let. Semilská firma Kovap vyrábí kovové hračky dodnes. Můžete si tak pořídit třeba parní válec, zmíněný traktor s valníkem nebo třeba berušku na klíček. Jde o velmi pečlivou ruční práci.

Plastová Tatra
Na pískovišti jste s ní byli za frajera. Oranžová Tatra dokázala odvézt kila písku a často na střídačku i všechny děti ze sousedství. Před dvěma lety se její výroba obnovila, firma Dino Toys začala Tatry lisovat v Polsku. Letos se ke klasické Tatře přidala výroba zmenšené, 30 cm dlouhé Tatry.

Šlapací Moskvič
Šlapací autíčko, to byl asi největší sen všech kluků, kteří neměli to „štěstí“ poznat čínské plastové obludy na baterku, kterými jsou dnes hračkářství hojně zásobována. Zmenšené Moskviče se vyráběly v moskevské továrně AZLK vedle klasických Moskvičů.

Šlapací Moskviče jsou dnes sběratelským kouskem, který se vyvažuje zlatem.
Šlapací Moskviče jsou dnes sběratelským kouskem, který se vyvažuje zlatem. | Foto: Archiv Klubu šlapacích Moskvičů

Šlo o pásovou výrobu stejně jako u plnohodnotných automobilů a ročně se vyrobilo asi 100 000 malých Moskvičů. Zajímavé jsou fotky z výroby, které si můžete prohlédnout na stránkách českého Klubu šlapacích Moskvičů.

Sehnat šlapacího Moskviče je dnes je téměř nadlidský úkol, občas se však v inzerátech objeví, jejich cena však dosahuje i dvacetitisícové hranice. 

 

Právě se děje

Další zprávy