Automobilové klenoty se vrací. Přijede cenami ověnčený Talbot českého sběratele

Automobilové klenoty se vrací. Přijede cenami ověnčený Talbot českého sběratele
Sénéchal Karla Kupky. Vozidlo z kategorie takzvaných cyclecarů je po kompletní odborné renovaci.
Hotchkiss 411 Cabourg z roku 1933.
Oldsmobile.
Foto: Archiv Františka a Roberta Kudely
Eva Srpová Eva Srpová
15. 4. 2023 6:17
Po covidové odmlce se letos do areálu golfového hřiště v pražské Hostivaři zase sjedou nádherné stroje. Výstava Automobilové klenoty se koná v sobotu 29. dubna. Nebude mít stanovené téma jako v minulých dvou ročnících, ale návštěvníci se mohou těšit na jedny z nejvzácnějších vozů automobilové historie.

S dubnem přichází veteránská sezona. Do areálu golfového hřiště v Hostivaři přijedou v sobotu 29. dubna výjimečné historické automobily. Výstava Automobilové klenoty se bude konat po tříleté odmlce způsobené pandemií koronaviru a nutností vyhradit si více času na přípravu už třetího ročníku v pořadí.

Přehlídka představí zajímavá auta. Pravděpodobně největším lákadlem bude Talbot T26 Grand Sport z roku 1948. Majitelem vozu jsou otec a syn František a Robert Kudelovi, kteří vlastní Chropyňskou strojírnu.

"Koupili ho v roce 2015, auto nechali dovézt z Kalifornie lodí ve třech bednách a sedmdesáti krabičkách. Celková precizní renovace, kterou si v Chropyni zajišťují sami, trvala tři roky," vysvětluje Jiří Martinka, pořadatel výstavy Automobilové klenoty.

V roce 2018 se Talbot zúčastnil světové přehlídky veteránů Concours d'elegance v kalifornském Pebble Beach, kde sklidil zasloužený aplaus. Získal ocenění za nejkrásnější poválečný cestovní automobil a nominaci Best of Show. O rok později se ještě představil na další prestižní soutěži ve francouzském Chantilly a v anglickém Oxfordu a i tam získal nejvyšší ocenění. 

Kudelovi ostatně nejsou na výstavě Automobilové klenoty poprvé, v roce 2019 přivezli svou čerstvě zrenovovanou Lagondu V12 z roku 1939, která se tehdy stala králem celé akce a získala hned tři ceny.

Karel Kupka, vydavatel časopisu Motor Journal, přiveze do Prahy cyclecar Sénéchal Super Sport po kompletní odborné renovaci firmou Vyskočil. Dalším z lákadel bude Triumph Dolomite cabrio z roku 1940. "Na něm je zajímavé, že jde o vozidlo v původním stavu. Vzniklo přitom pouze několik málo kusů, maximálně do pěti," vysvětluje Martinka.

Hotchkiss 411 Cabourg z roku 1933 pochází původně ze sbírky francouzského sběratele a na dubnové výstavě bude mít svou českou výstavní premiéru. Typ tohoto vozu vyhrál v roce 1932 Rallye Monte Carlo. K vidění bude také Hispano Suiza z roku 1929. S autem absolvovala cestu kolem světa závodnice Heidi Hetzerová. Auto se objevilo na loňském závodu 1000 mil československých.

 

Právě se děje

Další zprávy