Škrtání motorů. Rodinné MPV Volkswagen Sharan už pořídíte jedině s benzinem

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
28. 5. 2020 14:24
Rodinné MPV Volkswagen Sharan už v létě s dvoulitrovým dieselem nepořídíte, v nabídce zůstane jen s benzinovou čtrnáctistovkou. Automobilky jsou nuceny stahovat z nabídky několik motorů, příčinou jsou emise.
Volkswagen Sharan už se od letošního léta nebude prodávat s dieselem.
Volkswagen Sharan už se od letošního léta nebude prodávat s dieselem. | Foto: Volkswagen

Automobiloví výrobci stahují z nabídky modelů pro příští rok některé motory. Důvodem je příchod nové přísnější emisní normy Euro 6D a také pokuty za průměrné emise modelových flotil jednotlivých značek.

Zmizí tak z některých vozů například koncernový motor 2.0 BiTDI, čtyřlitrový osmiválec TDI, dieselový třílitr pro BMW M550d xDrive nebo motor 1.3 TCe z některých dacií. Motory většinou nahradí úspornější agregáty, hybridy nebo alternativní pohon. Vyplývá to z aktuálních informací jednotlivých značek.

S novým modelovým rokem, který přijde na trh v září, budou například u Volkswagenu Sharan vznětové motory 2.0 TDI nahrazeny benzinovým motorem 1.4 TSI. "Poslední naftové verze bude možné objednat už jen do června. Stahujeme také osmiválce TDI u Volkswagenu Touareg, ten je možné objednat jen do konce května," řekl tiskový mluvčí českého zastoupení VW David Valenta. Diesel přitom v prodejích Sharanu až doposud jasně vedl.

Naftová V8 v Touaregu kde bude nahrazena benzinovými přeplňovanými třílitry. V závěru roku budou ve výrobě nahrazeny motorizace 2.0 BiTDI kW v modelech Passat, Arteon a Tiguan novými motory 2.0 TDI Evo s výrazně nižší spotřebou a emisemi, kdy modely přijdou současně po faceliftu.

Hyundai podle mluvčího Davida Pavlíčka na zpřísnění emisí reaguje rozšiřující se nabídka full hybridů a plug-in hybridů v modelech, kde dříve nebyly dostupné, ale také nabídkou tzv. mild hybridů napříč paletou zážehových a vznětových motorizací. "Hyundai se snaží umožnit zákazníkům preferujícím konvenční motorizace i volbu tradičních pohonných jednotek, jako je tomu v případě motorů 1,0i a 1,2i u nové i10 nebo čtyřválcového atmosférického motoru i30 1,5 DPI," dodal.

U Renaultu a Dacie se opatření dotkne například motoru 1.3 TCe u některých modelů Dacia, nebo zúžení nabídky u modelu Trafic. Automobilka naopak rozšířila nabídku vozů s pohonem na LPG přímo z výroby. Na LPG lze u Renaultu nově objednávat i modely Captur a Clio, u Dacie pak Duster, Sandero a Logan. "V září letošního roku se nově představí technologie značky Renault E-Tech, a to prostřednictvím bud hybridních (Clio) nebo plug-in hybridních (Clio, Mégane Grandtour) technologií," dodala mluvčí Jitka Skaličková.

BMW od června přestane v pětkové řadě nabízet motorizaci M550d, tedy dieselový třílitr o výkonu 400 koní. "Důvodem je měnící se politické, společenské a tržní prostředí v Evropě a výsledné přizpůsobení naší nabídky motorů v globálním kontextu. Náklady spojené s modernizací tohoto modelu, aby splňovaly současné a budoucí emisní normy, bohužel nejsou ekonomicky životaschopné," podotkl mluvčí BMW David Haidinger.

Naopak japonská Toyota omezení motorizací kvůli zpřísnění emisních limitů neplánuje, protože je údajně plní i se stávající nabídkou. "Dnes máme již čtvrtou generaci hybridního systému a jeho rostoucí obliba nám dovoluje nabízet všechny typy motorizací. Spolu s hybridními vozy ale samozřejmě nadále vyrábíme i dieselové. Máme v nabídce modely, a to převážně užitkovo-offroadová auta Hilux, Land Cruiser či Proace, kde z hlediska provozu dává větší smysl naftový motor. Dokonce chystáme inovaci dieselových motorů. Stejně tak ale připravujeme rozšiřování plug-in variant, čisté elektromobily a vodíková auta," uvedl ředitel českého zastoupení Toyota a Lexus Martin Peleška.

 

Právě se děje

Další zprávy