Volvo propouští ve Švédsku 1300 zaměstnanců, musí ušetřit. O práci přijdou i vývojáři

Eva Srpová Eva Srpová
29. 4. 2020 13:26
Společnost Volvo Car Group, vlastněná čínskou společností Geely Holding, ve středu oznámila, že propustí 1300 zaměstnanců pracujících pro firmu ve Švédsku. Zdůvodnila to tím, že musí kvůli negativním dopadům pandemie nemoci covid-19 snížit náklady. Montéři o práci přijít nemají, půjde o administrativní pracovníky a také vývojáře spalovacích motorů.
Hakan Samuelsson, šéf automobilky Volvo.
Hakan Samuelsson, šéf automobilky Volvo. | Foto: Volvo

Volvo vydalo ve středu 29. dubna prohlášení, že se uchyluje k efektivním opatřením, která sníží firmě náklady. Začne propouštět část svých zaměstnanců.

Volvo zaměstnává ve Švédsku zhruba 24 tisíc pracovníků a navíc ještě zhruba 2000 konzultantů. Firma se podle agentury Reuters, která zprávu přinesla jako první, rozhodla propustit zhruba 1300 lidí v administrativním sektoru a vyhodnotit, které poradenské služby už nebude nadále využívat. Šetření na zaměstnancích podle vyjádření společnosti nemá mít vliv na výrobní procesy, v nadcházejících jednáních s odbory se má dobrat k přesnějšímu počtu pracovních míst, která čeká zrušení.

Oborový web Automotive News Europe upřesňuje, že výpověď mají dostat také zaměstnanci v testovacím centru a ve vývojovém, kde se specializují na vývoj spalovacích motorů.

Generální ředitel automobilky Volvo Hakan Samuelsson pro Reuters uvedl, že krize v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru jen urychlila zefektivnění procesů ve firmě a nutnost ji transformovat a lépe organizovat. Společnost se chce více napřímit směrem k on-line prodeji a elektrifikaci.

"Abychom se z aktuální krize způsobené pandemií nemoci covid-19 dostali co nejrychleji a nejlépe, musíme k tomuto kroku přistoupit," řekl Samuelsson. "Nadále pro nás zůstává prioritou nabídnout zákazníkům ty nejlepší produkty, tedy ta správná auta. I proto pokračujeme ve vývoji elektromobility. A také věřím, že se lidé po odeznění krize naučí v masovějším měřítku kupovat automobily po internetu," dodal pro Reuters Samuelsson.

Automotive News Europe s odkazem na vyjádření generálního ředitele Volva dodává, že bez nutnosti propouštět by se firma nemohla tak rychle vypořádat s krizí a především nastartovat změny ve své struktuře. "A navíc nemůžeme očekávat, že se zákazníci vrátí a budou požadovat přesně stejné produkty jako před krizí," řekl pro zmíněný web generální ředitel Volva Hakan Samuelsson.

Společnost Volvo je z tradičních automobilových značek v plánech elektrifikace jednou z nejambicióznějších, cílem firmy je do roku 2025 zvýšit své prodeje elektrických či elektrifikovaných modelů až na polovinu své produkce.

Volvo má ve Švédsku závod v Torslandě, kvůli pandemii musel přerušit téměř na měsíc výrobu. Opětovně se začalo vyrábět koncem minulého týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy