Automobilce GM prudce klesl zisk. Svolala už 30 milionů aut

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
24. 7. 2014 15:00
Firma se stala terčem ostré kritiky kvůli potížím se zapalováním spojeným s minimálně 13 úmrtími.
Chevrolet Camaro. Ilustrační snímek.
Chevrolet Camaro. Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Rybecký

Detroit - Čistý zisk největší americké automobilky General Motors se ve druhém čtvrtletí propadl na 190 milionů dolarů (necelé čtyři miliardy Kč) z 1,2 miliardy dolarů před rokem. Výsledky podniku zasáhly náklady související se svoláváním vozů k opravám.

Automobilka General Motors, která vyrábí například vozy Chevrolet, Opel, Cadillac či Vauxhall, letos kvůli různým problémům svolala do servisů desítky milionů vozů. Firma se stala terčem ostré kritiky kvůli potížím se zapalováním spojeným s minimálně 13 úmrtími. Ukázalo se totiž, že General Motors se o potížích dozvěděla již v roce 2001, ale se svoláváním vozů k opravě začala až letos v únoru.

Nejnověji ve středu pak General Motors svolal na americkém trhu skoro 718 tisíc osobních a nákladních aut. Důvody šesti nejnovějších svolávacích akcí jsou různé, žádný ale tentokrát nesouvisí s přepínači u zapalování. Počet svolávacích akcí automobilky se tak letos podle agentury AP vyšplhal až na 60 a týká se téměř 30 milionů aut.

Minus také v Evropě

Čtvrtletní tržby společnosti stouply o půl miliardy dolarů na 39,6 miliardy dolarů. Zisk však podkopaly výdaje na svolávání vozů a další mimořádné náklady, například vytvoření fondu pro vyplácení odškodného za úmrtí a zranění při nehodách způsobených problémy se zapalováním.

Provozní ztráta evropských aktivit General Motors stoupla na 305 milionů dolarů ze 114 milionů dolarů před rokem. Zhruba dvě třetiny ztráty nicméně tvořily náklady na uzavření továrny divize Opel v německém městě Bochum, upozornila agentura DPA.

Americký konkurent Ford Motor oznámil, že ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o šest procent na 1,3 miliardy dolarů (26,5 miliardy Kč). Poprvé za tři roky se do zisku dostaly rovněž jeho evropské aktivity. Celkové tržby Fordu nicméně klesly o půl miliardy dolarů na 37,4 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy