Automat v ojetých autech? Poradíme, jak se v převodovkách vyznat a kterým se vyhnout

Tomáš Starý
24. 6. 2019 6:02
Chtěli byste si pořídit levné ojeté auto s automatem, protože se vám nechce řadit? Vybírejte pečlivě, někdy totiž automatické převodovky ve vozech z druhé ruky mohou potrápit poruchovostí. Poradíme, jak se v jednotlivých typech převodovkách vyznat a které jsou obvykle spolehlivé.
V nabídce je pět benzinových a tři dieselové agregáty i nabídka moderních mechanických a automatických převodovek. Pro Octavii je například připravena i nová 7° automatická převodovka DSG, speciálně konstruovaná pro motory 1.4 TSI/90 kW a 1.8 TSI/118 kW. Vyznavači nafty mohou volit jeden ze dvou přeplňovaných agregátů se systémem čerpadlo-tryska o výkonu 77 nebo 103 kW nebo "dvoulitrový" turbodiesel o výkonu 125 kW.
V nabídce je pět benzinových a tři dieselové agregáty i nabídka moderních mechanických a automatických převodovek. Pro Octavii je například připravena i nová 7° automatická převodovka DSG, speciálně konstruovaná pro motory 1.4 TSI/90 kW a 1.8 TSI/118 kW. Vyznavači nafty mohou volit jeden ze dvou přeplňovaných agregátů se systémem čerpadlo-tryska o výkonu 77 nebo 103 kW nebo "dvoulitrový" turbodiesel o výkonu 125 kW. | Foto: Aktuálně.cz, Škoda Auto

Komfort neřadit

Jezdit s automatem už dávno neznamená, že neumíte řídit. Mnoho řidičů hledá automat proto, že je to komfortnější. V současnosti se automatická převodovka dostává do módy i v naprosto obyčejných autech a stále častěji ji volí i řidiči, kteří s řazením jinak nemají problémy. Například do hustého městského provozu je samočinné řazení přímo ideální.

Doba, kdy byl automat pomalý, kradl motoru cenný výkon a byly s ním technické problémy, je pryč. Moderní automaty řadí rychleji a při správném používání umí dokonce snížit spotřebu paliva. Jezdí se s nimi lépe hlavně méně zkušeným řidičům a řidičkám, kteří se díky tomu nebojí případného zhasnutí motoru při rozjezdu, kdy by na ně troubili nervózní řidiči za nimi.

I když se automatické převodovky zpřístupňují lidem i v menších a levnějších autech, plno zájemců musí hledat na trhu ojetin. Takže který automat je v autech z druhé ruky dobrý a kterému se naopak máte raději vyhnout?

 

Právě se děje

Další zprávy