Autobazar odmítl vůz s 350 tisíci stočenými kilometry. Údaje o něm zveřejnit nesmí, prodá se jinde

Jan Markovič Jan Markovič
4. 11. 2016 12:57
Auto pravděpodobně skončí v menším autobazaru nebo v přímém prodeji. Autobazar, který vůz odmítl, zná sice VIN (identifikační číslo vozidla), ale nesmí ho pod hrozbou vysoké pokuty zveřejnit. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů by tím porušil zákon. Za poslední tři roky přitom odmítl zhruba 15 tisíc aut se stočenými kilometry, které si pak zřejmě hledaly budoucího majitele jinou cestou.
Dodávka Peugeot Boxer měla stočeno 350 tisíc kilometrů. Teď bude hledat majitele jinde.
Dodávka Peugeot Boxer měla stočeno 350 tisíc kilometrů. Teď bude hledat majitele jinde. | Foto: Auto ESA

Aut se stočenými kilometry jezdí po českých silnicích zřejmě tisíce. Dodávka Peugeot Boxster, kterou majitel nabídl pražskému autobazaru Auto ESA, ale patří zřejmě mezi vůbec ty nejhorší případy. Autobazar si nechal prověřit původ vozu. Ukázalo se, že měl stočeno okolo 350 tisíc kilometrů.

Firma dodávku odmítla vykoupit, zároveň ale nemůže ostatní před jejím nákupem varovat. Mohla by například zveřejnit VIN auta, aby na stočené kilometry nenaletěl někdo jiný. To by se ale nelíbilo úředníkům.

„Úřad pro ochranu osobních údajů považuje VIN za osobní údaj a proto nemůžeme identifikační údaje k vozidlu zveřejnit,“ stěžuje si Pavel Foltýn z Auto ESA. Podle něj se tak vozidlo v Česku stejně prodá, jen to bude v autobazaru, který kilometry neprověřuje, nebo v soukromé inzerci na internetu.

Právě kvůli přetáčení kilometrů už pražský autobazar před třemi lety přišel s iniciativou na sdílení informací o odmítnutých vozech. „Naše právní kancelář po konzultacích s Úřadem pro ochranu osobních údajů nám ale takovou aktivitu nedoporučila,“ dodává Foltýn. Za zveřejnění VIN by firmě hrozila pokuta až pět milionů korun.

„V porovnání se skutečností, že za přetočení tachometru nehrozí pachateli téměř žádný postih, je to situace k vážnému zamyšlení,“ zlobí se Foltýn a dodává, že takové nařízení pak paradoxně chrání nepoctivce. Podle něj Auto ESA od roku 2013 odmítlo už okolo 15 tisíc vozidel se stočenými kilometry, která si pak našla cestu k budoucímu majiteli zřejmě jinak.

 

Právě se děje

Další zprávy