Auto za 3,3 miliardy: Rekord s Ferrari překonán, nejdražší vůz je unikátní Mercedes

Vyrobily se jen dva kusy, letos v květnu se jeden z nich vydražil za 3,3 miliardy korun.
Mercedes-Benz  300 SLR Uhlenhaut Coupé...
... aktuálně nejdražší auto světa. V aukci se vydražilo za 3,3 miliardy korun.
Vůz vyniká svým designem.
Totožnost majitele je neznámá.
Foto: Mercedes-Benz
Eva Srpová ČTK Eva Srpová, ČTK
20. 5. 2022 12:41
Jaké je nejcennější auto na světě? Až donedávna si titul drželo Ferrari s modelem 250 GTO z roku 1962, které se před čtyřmi lety prodalo za 48,5 milionu dolarů. Teď ho o parník překonal výjimečný a velmi vzácný Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, který se vydražil za historicky rekordní cenu 135 milionů eur. Majitelova totožnost je tajná.

Jedno ze dvou mimořádně vzácných originálních kupé 300 SLR Uhlenhaut z klasické kolekce značky Mercedes-Benz se vydražilo za 135 milionů eur (3,3 miliardy korun) soukromému sběrateli, což z něj činí nejcennější vůz všech dob.

Aukce se konala v utajení už 5. května přímo v muzeu Mercedes-Benz ve Stuttgartu, firma o ní ale informovala až teď. Aukci zajistila kanadská společnost RM Sotheby's, která se specializuje na sběratelské automobily. Dražba se konala za mimořádných okolností, vstup na ni měli pouze vybraní sběratelé a zákazníci značky Mercedes-Benz.

Vítěznou nabídku podal britský sběratel aut Simon Kidston, který ale postupoval podle pokynů jiného zájemce. Ten jako skutečný vítěz aukce zůstal v anonymitě. Kidston, který je mimo jiné i poradcem, komentátorem a novinářem, německou automobilku rok a půl přesvědčoval, aby vůz prodala.

"Soukromý kupující souhlasil s tím, že kupé 300 SLR Uhlenhaut zůstane přístupné veřejnosti při zvláštních příležitostech, zatímco druhé původní kupé 300 SLR zůstává ve vlastnictví společnosti a bude i nadále vystaveno v Muzeu Mercedes-Benz ve Stuttgartu," dodal Marcus Breitschwerdt, vedoucí Mercedes-Benz Heritage. 

Dosavadní rekord u auta prodaného v aukci držel vůz Ferrari 250 GTO z roku 1962, který se před čtyřmi lety prodal za 48,5 milionu dolarů. Rekord u auta prodaného soukromě činil 70 milionů dolarů a týkal se vozu Ferrari GTO z roku 1963, uvedl server CNBC.

Jedno z nejkrásnějších aut světa je teď i nejcennější

Prodané coupé Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut z roku 1955 je jedním ze dvou vyrobených aut. Vůz je bezesporu jeden z nejkrásnějších závodních strojů v historii automobilismu a patří mezi nejvýznamnější světové ikony automobilového průmyslu, v neposlední řadě i díky jeho charakteristickým dveřím otevírajícím se vzhůru, které připomínají racčí křídla. Byl pojmenovaný po svém tvůrci a hlavním inženýrovi Rudolfu Uhlenhautovi. 

Vůz byl součástí neveřejné sbírky vozidel Mercedes-Benz Classic, která čítá více než 1100 automobilů od samotného vynálezu automobilu v roce 1886 až do dnešní doby.

"Kupé 300 SLR Uhlenhaut je milníkem ve vývoji sportovních vozů, který formovala naši značku. Rozhodnutí prodat jeden z těchto dvou unikátních sportovních vozů bylo přijato s rozumným odůvodněním - ve prospěch dobré věci. Výtěžek z aukce bude použit na financování globálního stipendijního programu. S Fondem Mercedes-Benz bychom rádi povzbudili novou generaci, aby následovala inovativní kroky Rudolfa Uhlenhauta a vyvinula úžasné nové technologie, zejména ty, které podporují kritický cíl dekarbonizace a zachování zdrojů," řekl k prodeji unikátu Ola Källenius, generální ředitel společnosti Mercedes-Benz. 

Fond Mercedes-Benz má být rozdělen do dvou podkategorií: Univerzitní stipendia s cílem propojit, vzdělávat a motivovat studenty, aby realizovali výzkum na projektech environmentální vědy. Školní stipendia se pak mají zaměřit na žáky, aby realizovali lokální environmentální projekty. Prostředky programu budou podle vyjádření Mercedesu směřovat také k jednotlivcům, kteří jinak nemají finanční prostředky na své projekty a profesní dráhu.

 

Právě se děje

Další zprávy