Auto pro samotáře? Výrobce jednomístného stroje se 3 koly chce expandovat i do Evropy

Eva Srpová Eva Srpová
8. 10. 2018 13:42
Kanadská firma prodává v Americe jednomístnou tříkolku jménem Solo. Podle jejích majitelů se prý plánuje i vývoz do Evropy, až výrobce zajistí příslušnou homologaci.
Solo je sólo auto. Odveze jen jednoho člověka. | Video: Electra Meccanica Vehicles

Firma Electra Meccanica sídlí ve Vancouveru, ale vedle Kanady obchoduje také v USA. Odkazuje na dlouholetou historii, počátky se datují do roku 1959, kde pod značkou Intermeccanica stavěl sportovní vozy a dodával speciální díly pro značky Renault, Simca, Peugeot nebo DKW konstruktér Frank Reisner.

Solo vypadá velmi nezvykle.
Solo vypadá velmi nezvykle. | Foto: Electra Meccanica

V roce 1975 se společnost přesunula do Los Angeles a specializovala se na stavbu replik Porsche 356 a také "Kaďoura", tedy VW typ 82. Frank Reisner se ale v roce 1981 znovu přestěhoval, konkrétně do kanadského Vancouveru. I zde klan Reisnerů pokračoval ve stavbě replik ikonického Porsche.

V roce 2012 se firma rozhodla plně zaměřit na vývoj unikátního elektromobilu, ostatně proto se přejmenovala na Electra Meccanica. Koncepčně šlo od počátku o jednomístné auto se třemi koly. Autorem projektu je Frankův syn Henry Reisner a konstruktér Jerry Kroll. Záměrem firmy je stavět dostupná a ekologická auta.

Aktuálně má firma v portfoliu dva, resp. tři stroje. Model Solo, z jehož názvu je hned jasné, pro kolik osob je určený, a pak stroj jménem Tofino, dvoumístný elektrický roadster. Stále je také možné si pořídit repliku 356, avšak na elektrický pohon.

Solo, které váží 675 kg, pohání elektromotor o výkonu 82 koní, které roztáčí zadní kolo. Stroj umí ujet na nabití 160 km a podle slov tvůrců se hodí do města i proto, že z 0 na 100 km/h zrychluje za 8 sekund a umí předvést maximální rychlost 130 km/h. Z 220voltové zásuvky se nabije za 3 hodiny.

Parkovat je s ním zřejmě snadné, měří na délku 3,1 metru a je široké 1,33 metru. V přepočtu z amerických dolarů vyjde na 440 000 Kč. Součástí výbavy je i couvací kamera, vyhřívané sedadlo a bluetooth.

"Chceme expandovat i do Evropy," řekl Aktuálně.cz Christoph Koch, který má ve firmě na starosti marketing a obchod. Firma už prodává své stroje jak v USA, tak i v Kanadě. Tamější zákazníci mají možnost využít speciálních slev na elektrické vozy, díky kterým se stávají výhodnější.

"Výše slevy na ekologické vozy je velmi individuální. Liší se stát od státu a navíc ji tu úředníci každou chvíli mění. Nicméně teď, v kanadské Britské Kolumbii, dostane zákazník slevu 5000 kanadských dolarů (v přepočtu cca 85 000 Kč, pozn. red.)," dodal Christoph Koch.

Přehled elektromobilů na českém trhu najdete tady.

 

Právě se děje

Další zprávy