Auto po Václavu Havlovi má nového majitele. Jinak laciná ojetina vyšla na 400 tisíc korun

Jan Markovič Jan Markovič
30. 7. 2018 13:24
Kdyby neměla v technickém průkazu zapsané jméno Václav Havel, prodávala by se za pár desítek tisíc korun. Italskou Lancii Kappa si ale bývalý prezident pořídil před 21 lety, den před svatbou s herečkou Dagmar Veškrnovou. To cenu vozu nakonec vystřelilo na desetinásobek.
S Lancií Kappou po Václavu Havlovi jsme se svezli. Podívejte se na video. | Video: Aktuálně.cz

Lancia Kappa po Václavu Havlovi se prodávala přes autobazar. "Během prvních dnů od zveřejnění inzerátů jsme byli kontaktováni devíti vážnými zájemci. Od chvíle, kdy se Lancia po prezidentu Havlovi objevila v naší internetové inzerci, si ji prohlédlo přes dva tisíce lidí. Vůz pochopitelně budil značnou pozornost i na pobočce v Praze, kde byl vystaven," řekl Jindřich Topol ze společnosti AAA Auto Praha.

Havel vlastnil Lancii mezi lety 1997 až 2006. Ve funkci prezidenta sice nemohl trávit moc času za volantem, ale v době volna ano. Kappou jezdil jak na Hrádeček, tak občas i do soukromé vily v Portugalsku v Olhos d´Aqua. Celkem s ní najel okolo 300 tisíc kilometrů.

Od Havla auto koupil sběratel Anthony Denny, který v Česku autobazar AAA Auto založil. Kdyby šlo o model bez významné osobnosti v technickém průkazu, prodával by se za 30 až 50 tisíc korun podle technického stavu. Výjimečně zachovalé kousky pak dosahují ceny 100 tisíc korun.

"Cena vozů po slavných osobnostech se určuje relativně těžko. Zpravidla si stávající majitel zvolí částku, kterou by chtěl za vůz dostat a čeká, až se najde zájemce, pro kterého je vlastnictví vozu zajímavé. Při určení ceny jsme zároveň vycházeli i z prodeje první prezidentské Lancie, kterou před několika lety získal nový majitel za podobnou částku," dodal Topol.

Prohlédněte si Lancii Kappa Václava Havla:

 

Právě se děje

Další zprávy