Auto je užitečné. Před 125 lety to dokázala žena

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 8. 2013 7:03
Bertha Benzová si půjčila bez vědomí manžela jeho tříkolku a vyrazila na výlet.
Na této tříkolce při první dálkové jízdě Betrha Benzová ujela 106 kilometrů
Na této tříkolce při první dálkové jízdě Betrha Benzová ujela 106 kilometrů | Foto: Radek Pecák

Přesně před jedním a čtvrt stoletím, 5. srpna 1888, podnikla manželka německého vynálezce Carla Benze historicky první dálkovou jízdu automobilem.

Bez vědomí svého chotě si paní Bertha vypůjčila jeho motorovou tříkolku a během jediného dne dokázala urazit více než stokilometrovou vzdálenost.

Konstruktér Benz si nechal vozítko poháněné čtyřdobým jednoválcem vlastní konstrukce patentovat v roce 1886. Jeho "Patentwagen" sice budil u veřejnosti pozornost, ale spíše jako technická zajímavost, než reálně použitelný dopravní prostředek.

O propagaci automobilu se postarala Benzova prakticky založená manželka. Za rozbřesku 5. srpna 1888 vyrazila v tříkolce z Mannheimu do jejího rodného Pforzheimu. Posádka vozu, kterou kromě Berthy Benzové tvořili ještě dva její synové, po cestě musela řešit mnoho technických problémů a jiných svízelí. Večer ale do 106 kilometrů vzdáleného cíle přeci jen v pořádku dorazila.

První dálková cesta se setkala s velkým zájmem přihlížejících i dobového tisku. Rozptýlila pochybnosti o spolehlivosti a bezpečnosti automobilu a položila tak základ budoucímu úspěchu firmy. Paní Benzová se dožila vysokého věku a svého muže přežila o 15 let. Zemřela 5. května 1944, dva dny po 95. narozeninách v Ladenburgu, kde sídlila Benzova první dílna.

 

Právě se děje

Další zprávy