Auto číslo 10 000 000: Bilance Škody Mladá Boleslav

Radek Pecák Radek Pecák
12. 10. 2011 11:04
Vyrobený vůz si nikdo koupit nemůže, půjde do muzea
Foto: Škoda-Auto

Mladá Boleslav- Vůz s pořadovým číslem 10 milionů sjel dnes z výrobní linky v hlavním závodě Škoda-Auto v Mladé Boleslavi. Jubilejním vozem je bílá Fabia Monte Carlo.

Vůz si nikdo nekoupí. Je určený do nové expozice rekonstruovaného továrního muzea v Mladé Boleslavi.

„Deset milionů vyrobených vozů značky Škoda jen v Mladé Boleslavi je dokladem síly českého automobilového průmyslu a inženýrského umu," říká předseda představenstva společnosti Winfried Vahland. „Jsme hrdi na více než stoletou tradici výroby automobilů v srdci Evropy. Je dokladem síly naší značky ," říká Vahland.

Ještě letos začne výroby Yeti v Rursku

Vahland současně připomenul bilanci Škodovky, která v uplynulých 20 letech zvýšila své celosvětové prodeje na čtyřnásobek. Modelová paleta se od roku 1991 rozrostla z jednoho modelu na současných sedm modelových řad. Automobilka dnes své výrobky prodává na více než 100 trzích po celém světě.

Kvůli dalšímu růstu výroby automobilka na řadě míst zvyšuje své výrobní kapacity. Na domácím českém trhu se rozšiřují kapacity v závodech v Mladé Boleslavi i v Kvasinách a dále se staví v Číně a v Rusku. V Číně bude Škoda ve spolupráci se společností Volkswagen Šanghaj  od konce roku 2012 vyrábět novou kompaktní limuzínu a od roku 2013 kompaktní SUV Yeti.

V Rusku bude od konce roku 2011 z linky závodu automobilky GAZ Group v Nižním Novgorodu sjíždět model Yeti.

 

Právě se děje

Další zprávy