Ani bez čtyřkolky nemusíte na horách zapadnout. Umíte zacházet se sněhovými řetězy?

Martin Přibyl Martin Přibyl
26. 1. 2019 7:02
Chystáte se na lyže na hory? Určitě byste neměli zapomenout na to, přibalit sněhové řetězy. I v Česku narazíte na místa, kam je v zimě na sněhu vjezd bez řetězů zakázán. Jaká jsou s řetězy ale spojena pravidla, kdy a jak je nasadit? Podívejte se do galerie.
Foto: Wikipedia

Kdy řetězy namontovat?

Vždy na místech, kdy vás k tomu nutí dopravní značka s kódovým označením C5a (na obrázku). Ta přikazuje pokračovat v jízdě až poté, co na nejméně dvě hnaná kola nasadíte sněhové řetězy. Zákon přitom nerozlišuje, jestli je na silnici sníh, nebo ne, značka proto zpravidla bývá doplněna dodatkovou tabulkou s textem, který její platnost upřesňuje tak, že platí jen při souvislé sněhové pokrývce. Pokud na auto v takovém případě řetězy nenasadíte, hrozí vám pokuta ve výši až dvou tisíc korun na místě, dvou a půl tisíc ve správním řízení.

Jinde je instalace sněhových řetězů na uvážení řidiče. Řetězy výrazně zlepšují trakční a adhezní vlastnosti pneumatiky na sněhu a ledu. "Pokud ve sjezdu sundáte nohu z plynu a auto se začne smýkat, je nejvyšší čas řetězy nasadit," doporučuje Steffan Kerbl, technik rakouského autoklubu ÖAMTC.

V Česku ani Rakousku se na řetězech nesmí vyjet, pokud na silnici není souvislá nebo víceméně souvislá vrstva sněhu. Řetězy se ostatně jízdou po suchém asfaltu výrazně ničí. Důležité je také myslet na to, že nejvyšší povolená rychlost s nasazenými řetězy je omezena na 50 kilometrů za hodinu.

 

Právě se děje

Další zprávy