Auta z Vrchní, prchni i Saturnina. O víkendu se koná výstava Automobilové klenoty

Výstava se vloni konala poprvé.
Praga Mignon, která hrála ve filmu Masaryk.
Jaguar E-Type kabriolet z Kapitána Exnera.
Morris Minor ze Saturnina.
Čajka, která hrála v Šakalích létech.
Foto: Jakub Vít
Eva Srpová Eva Srpová
17. 6. 2019 14:58
O víkendu se koná výstava Automobilové klenoty 2019. V sobotu 22. června se do areálu golfového hřiště v Praze-Hostivaři sjedou výjimečné historické automobily a motocykly. Letos výstava nese podtéma "Auta z filmů", budou zde k vidění vozy, které se objevily ve filmech, jako jsou například Vrchní, prchni, Dívka na koštěti, Saturnin, Šakalí léta, Bylo nás pět, Dáma na kolejích a další.

Zatímco vloni se událost při příležitosti oslav sto let od založení československého státu zaměřila na vozy z první republiky, v rámci letošního ročníku se představí stovka nejkrásnějších historických strojů ze slavných filmů a seriálů československé a české kinematografie. "Diváci si připomenou stroje, které hrály v pokladech naší kinematografie, jako jsou například filmy Vrchní, prchni, Dívka na koštěti, Saturnin, Šakalí léta a mnoho dalších," dodává k tématu Jiří Martinka.

"Většina strojů jsou autentické, tedy které opravdu v daném filmu hrály," dodává ředitel výstavy Jiří Martinka. Mezi automobilové hvězdy bude patřit Praga Mignon z roku 1922, která si zahrála ve filmech Dáma na kolejích a Svatba jako řemen, dále Tatra 12 ze seriálu Pan Tau, Wikov 7/28 ze seriálu První republika či Morris Minor, ve kterém jela herečka Lucie Zedníčková v Saturninovi.

Zajímavých strojů, které ochotní majitelé půjčili do filmů a nyní je přivezou na výstavu Automobilové klenoty v Hostivaři, je tolik, že je těžké je vyjmenovat všechny. Ukáže se tu například Škoda Laurin & Klement 110 z filmu Bylo nás pět či motocykl BMW, který se objevil v Dívce na koštěti.

Jiří Martinka zároveň návštěvníky zve na světovou výstavní premiéru vzácného vozu Lagonda V12 OHC z roku 1939. "Byl vyroben na zkráceném podvozku a jehož motor má stejnou specifikaci jako závodní vozy pro závod 24 hodin v Le Mans v roce 1939. Konstrukce tohoto dvanáctiválce, u něhož se uvádí výkon 220 k, je označována jako vrcholné dílo Waltera Owena Bentleye," dodává.

Vloni se akce uskutečnila poprvé a přilákala mnoho návštěvníků. Akce Automobilové klenoty se chce v českém prostředí zařadit mezi nejprestižnější veteránské události. Inspiruje se zahraničními srazy podobného typu, tedy konanými v krásných prostorách a pod širým nebem a za účasti cenných historických strojů.

V kalifornském Pebble Beach se rovněž milovníci a majitelé veteránů setkávají na golfových trávnících a jde o jednu z nejprestižnějších světových výstav.

Vystavená vozidla navíc budou soutěžit o ocenění. Hodnotí odborníci, novináři i veřejnost. I tím hostivařská automobilová událost připomíná soutěž Concours d´Elegance, která se rovněž odehrává na výstavě Pebble Beach.

Součástí hostivařské výstavy bude i expozice vozidel ze slavného závodu 1000 mil československých, v jejímž rámci se přestaví vozy, které se zúčastnily některého z předválečných ročníků nebo získaly ocenění v novodobé historii tohoto závodu.

Brány výstavy se veřejnosti otevřou v sobotu 22. června v 10 hodin dopoledne a konec je naplánován na šestou hodinu večerní. Veškeré informace o výstavě a programu je možné nalézt na stránkách automobiloveklenoty.cz.

Čajka z filmu Šakalí léta, i ta se ukáže na letošní výstavě Automobilové klenoty.
Čajka z filmu Šakalí léta, i ta se ukáže na letošní výstavě Automobilové klenoty. | Foto: Archiv výstavy Automobilové klenoty
 

Právě se děje

Další zprávy