15 aut roku 2018: Letos udávala trendy nabubřelá SUV i dostupné hatchbacky

Martin Přibyl Jan Matoušek Martin Přibyl, Jan Matoušek
25. 12. 2018 7:03
Uplynulý rok se nesl ve znamení kompaktních hatchbacků a SUV. Vybrali jsme 15 aut, která až na jednu výjimku letos přišla na český trh a udávala na něm trendy. Ať už se jedná o Dacii Duster, nebo Rolls-Royce Cullinan.
Foto: Výrobci

Alpine A110

Malé sporťáky žijí. Na návrat francouzského výrobce malých sportovních automobilů čekala řada fanoušků. Renault, vlastník automobilky Alpine, o resuscitaci uvažoval řadu let, první náznak ale přišel až v roce 2012. Posléze se představila řada konceptů, z nichž sériový vůz vzešel v roce 2017. Tehdy se na ženevském autosalonu ukázal model A110, jasně navazující na stejnojmenné legendární kupé ze začátku 60. let. Koupit znovuzrozenou alpinku ale není vůbec jednoduché. Jako první šla do prodeje série Premier Edition v počtu 1955 kusů, která byla rozebraná za pět dnů.

Dodnes je vůz, který podle testů vyniká ovladatelností, ale má za sebou i negativní publicitu, když jeden z vyrobených vozů shořel při testu britského Top Gearu, k mání jen na několika evropských trzích. Česko mezi nimi zatím chybí. Že jde nicméně o výjimečné auto potvrzuje i anketa o evropské Auto roku. Pro příští ročník, jehož vítěze zjistíme na ženevském autosalonu, je totiž Alpine A110 mezi šesti finalisty.

 

Právě se děje

Další zprávy